Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша иска от Германия 50 милиарда долара репарации

Поляците изчислиха сумата от 50 милиарда долара, която трябва да им изплатят германците като компенсация за Втората световна война

 Полските власти определиха обема от репарации, които Германия трябва да изплати на страната заради вредите, които й нанесе тя по времето на войната.

Тази сума беше изчислена от служители в Бюрото за анализ, което съществува при долната палата на полската Национална асамблея. Според него Полша претендира за 48,8 милиарда долара.

Така в полския сейм оцениха страданията, които понесе полският народ по времето на Втората световна война. Депутатите от Полша посочват, че страната е пострадала от нападението на Германия повече от другите европейски държави.

“Окупационната политика на немците доведе до чудовищни загуби и страдания. Ако се съпоставят загубите с общата численост на населението, те са рекордни… Целенасоченият геноцид, принудителната работа, унищожаването на имущество – са само малка част от ужасите, които изтърпяха поляците…” – твърдят полски депутати.

Полша вече получи репарации от Германия преди 1953 г., след това плащанията, по решението на Варшава, бяха прекратени. / Издателство “Распер” 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!