Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Държавата дава лазурните ни плажове на „честни“ частници за вечни времена! Вижте цялата ШОКИРАЩА истина за гербаджийските ДАЛАВЕРИ!

По нашите слънчеви, привлекателни и романтични морски плажове, които са едно от най-големите ни природни богатства, с всяка изминала година се забелязват все по-малко хора.

Най-хубавите части на плажните ивици, а на много места и почти целият плаж, са покрити с чадъри, шезлонги и нещо като четвъртити палатки за богати семейства. Пясъкът е свободен, или само там, където никой не иска да легне, или свободното пространство е толкова малко, че обикновените граждани, трябва да се тъпчат един до друг като сардели в консервена кутия. Защото нямат достатъчно пари да платят, за да се настанят на плажа в приятна и удобна обстановка.

И това е така, поради простата причина, че цените за чадър и шезлонг на плажа започват от 25 лева и стига до 50 – 60 лева. Независимо за колко време ще ги наемеш. Може да ги ползваш само 10 минути, но цената си остава същата.

Защо е така и защо като отидем на нашите родни, български плажове, които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА собственост на българската държава, а значи и наша, на българските граждани собственост…

Която собственост държавата няма право не само да продава, но и да преотстъпва на разни частници…Защо тогава се чувстваме като натрапници и гледаме да се сврем в някой ъгъл или в някое малко свободно местенце около чадърите, шезлонгите и другите глезотии, заели цялата плажна ивица?

Ами много просто. Защото нашата държава и по-точно партия ГЕРБ, която управлява от почти 8 години, нарушава законите, които сами са писали. Например в „Закона за устройство на черноморското крайбрежие“ е записано, че гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Имат право, но…кой ти гледа правата в България? Влизаш безплатно, само че не можеш да се добереш до морето от проснатите по цялото протежение на плажната ивица чадъри и шезлонги. Или от разни чорбаджии, които са оградили плажа и морето, за да си направят частни плажове. А в такива „частни“ плажове, кракът на хора от  простолюдието, като нас, не може да пристъпи. Това ли се нарича „свободен“ достъп?!

Влизаш безплатно на плажа, но щом влезеш и започва дрането. За да се скриеш под чадър ти трябват 15 лева. А не дай си Боже да имаш малко дете и то да поиска шезлонг – тогава се изръсваш с още поне 15 лева. Това ли се нарича „безплатен“ достъп до плажа и морето?!

С две думи, в нарушение на Закона, достъпът до плажа и морето нито е свободен, нито е безплатен.

Но нека оставим Закона за Черноморието и Закона за концесиите. Нека се запитаме защо изобщо са нужни концесии и концесионери?? И защо срокът на една концесия, може да е до 35 години, тоест практически вечен?? Държавата да не е малка или нефелна, та не може да стопанисва сама това, което законът определя като нейна ИЗКЛЮЧИТЕЛНА собственост? Може, разбира се. Но ако държавата стопанисва плажовете няма да могат да се съдират по десет кожи от гърба на летуващите български граждани. И концесионерите няма да получават огромни печалби, стигащи според Валери Симеонов до 80 милиона лева на година за всички плажове в страната. А щом концесионерите получат тази печалба, всеки може да познае с кого ще я разделят. Разбира се, че с депутатите и чиновниците от ГЕРБ, които са им дали възможност да ограбват хората от народа.

Защото простата истина е, че концесии, първо изобщо не са необходими. Защото държавата и сама може да си стопанисва плажовете. Не е толкова сложна работа. И второ, концесиите само вредят на държавата. Пак ще цитираме прословутия плажен „специалист“ Валери Симеонов, който казва, че за всички концесии на плажове, държавата взема нищожната сума от 8 милиона лева на година. А концесионерите съдират от гърба на българските и чуждите граждани поне 10 пъти повече.

Значи депутати и чиновници от ГЕРБ като дават на разни „честни“ частници нашите плажове и морето, които са едно от най-големите богатства на страната, ОЩЕТЯВАТ държавата с десетки милиони левове на година. Защото ако самата държава стопанисваше тези плажове, щеше да има най-малко две ползи за българския народ. Първо тя щеше да предоставя чадърите и шезлонгите на символични суми от по 1 или 2 лева и всеки щеше да може да ги ползва. И таксите за капанчетата по морето щяха да са в пъти по-малки, а съответно и цените на стоките в тях щяха да са в пъти по-евтини. И второ държавата щеше да прибира всичко, което сега прибират концесионерите. И ако не 80 – 100 милиона на година, в бюджета щяха да влизат поне 60 милиона. Защото хората по плажовете щяха да са повече, да ползват по-евтини услуги и държавата щеше да печели не от кожодерство, както е сега, а от увеличения до максимум оборот.

Сметката е проста. И всеки може сам да си я направи, без да има икономическо образование. Само че, както казахме, ако държавата стопанисваше плажовете, нямаше да има печалба за обирджиите, наричащи себе си „бизнесмени“. Нито за онези на властовите позиции, които им я осигуряват „законово“.

Автор Иво Македонски, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!