Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10% от сметката за ток отива за покриване на кражбите на циганите

Под прикритието на „технологични разходи” електро-дружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на коректните платци. Това е мнението на бившия член на енергийния регулатор Еленко Божков. В студиото на „Тази сутрин” по БТВ той показа нагледно как работи механизмът, с който се ощетяват потребителите.
„Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици – това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи”, обясни експертът.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според ексшефа на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.
Основен крадец на ток са циганските махали и е всеизвестно, че всички им го плащаме, докато държавата се прави на луда. Но за пръв път експерт с такава информация го казва...

ГН

http://www.gudelnews.com/2017/09/10_12.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!