Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Меркел отправи нови критики към Унгария за това, че не иска да се ислямизира и претопи по нареждане на Брюксел

Германският канцлер призова Будапеща да се съобразява с Европейския съд

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отправи нова критика към Унгария чрез интервю във вестник Die Berliner Zeitung, заявявайки, че управляващите в Будапеща трябва да се съобразят с решението на Европейския съд за солидарното разпределение на мигранти сред страните от Общността. „Това, че правителството заяви, че не се интересува от решението, е неприемливо“, категорична бе Меркел, цитирана от Фокус.

На въпрос дали Унгария трябва да напусне Европейския съюз, след като отказва да се съобразява с Брюксел, кацлерът заяви: „Това означава, че е засегнат един много фундаментален въпрос. За мен Европа е зона на правото. Ще трябва да говорим за това в рамките на следващата среща на върха през октомври“.

Миналата седмица Европейският съд в Люксембург отхвърли жалбата на Унгария и Словакия срещу квотите на ЕС, съгласно които всяка страна трябва да приеме определен брой бежанци. Според Меркел обаче миграционната политика на Будапеща не представлява заплаха за другите членки на Общността. „От 28 държави само три или четири отхвърлят строго принципа за солидарно разпределение. Всички останали са се съгласили да дадат своя принос, а след присъдата на Европейския съд – дори и словашкият министър-председател Роберт Фицо", припомни германският канцлер.

http://www.faktor.bg/bg/articles/merkel-otpravi-nova-kritika-kam-ungariya 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!