Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сирия: Призоваваме САЩ да напуснат страната, в противен случай ще ги разглеждаме като враждебна сила (видео)

Американското военно присъствие в Сирия е «незаконно и неприемливо», защото то не е одобрено от правителството на арабската република. Това заяви в интервю за «Ал-Маядин» в неделя заместник министърът на външните работи на Сирия Фейсал Мекдад.

Според него, САЩ «трябва да изведат своите военни, в противен случай сирийската армия ще ги разглежда като враждебна сила».

«Действията на САЩ и оглавяваната от тях коалиция нямат никакви оправдания, те само разрушават Сирия, убивайки чрез въздушните си удари мирни жители и разрушавайки икономическата инфраструктура, — подчерта дипломатът. — Това съответства на плановете на терористите, но не отговаря на интересите си сирийския народ».

Мекдад уточни, че «всеки, който иска да воюва срещу терористичните части, следва да контролира своите действия със Сирия и нейните съюзници».

Замглавата на сирийското МВнР нарече «последната голяма битка» сражението за Дейр ез-Зор, което водят в момента правителствените войски.

«Този град и провинцията са много важни за нас, защото те се намират на границата с Ирак, — отбеляза Мекад. — Затова успехите на сирийската армия имат стратегически характер и ни приближават до разгрома на бандата на терористичната групировка «Ислямска държава».

САЩ създадоха на територията на североизточната провинция Хасеке три военни бази  още една в Кобани.

Около 1.5 хиляди американски спецназовци оказват подкрепа на «Силите на демократична сирия» (СДС), които щурмуват град Рака.

В събота СДС започнаха настъпление към Дейр ез-Зор и изтласкаха терористите от ИДИЛ от промишлената зона към източната част на града.

News Front

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!