Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Загадъчна ”сърдечна недостатъчност” коси бизнесмени, журналисти и дипломати: КГБ и титовата ДС отново работят?

Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е достатъчен повод да си зададем въпроса: ”Дали ставаме свидетели на завръщането на класическите убийства на КГБ и УДБА(югославската държавна сигурност от времето на Тито)?” Под това заглавие хърватският седмичник "7дневно" публикува обширно разследване за зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито - УДБА и за смъртта на 6-ма руски дипломати. Изданието подчертава, че "повечето жертви са имали наранявания по главите, включително и Ротар, но като причина за тяхната смърт се посочва сърдечна недостатъчност".

 Ротар от 15 години е живял в разкош във вилата си в Дикло, край Задар, в Хърватия. Тази пролет той бе арестуван по подозрение в изготвянето на фалшиви документи. Почина в ареста в началото на месец август "след падане от стол", което е било предизвикано от "сърдечна недостатъчност". Ден преди това той е бил прегледан от лекар, но не са били установени никакви сериозни заболявания, пише БГНЕС.

Нещо подобно се случва и с руски дипломати, за кое Фрогнюз вече писа. За по-малко от една година шестима руски дипломати починаха от "сърдечна недостатъчност". Неотдавна в суданската столица Хартум, бе открит мъртъв руският посланик в тази държава. Като причина за неговата смърт бе посочена "сърдечна недостатъчност". Това е поредният случай на странна кончина на руски дипломат в чужбина от ноември миналата година.

В деня на изборите в САЩ на пода в руското консулство в Ню Йорк бе открит дипломатът Сергей Кривов. Той имаше наранявания по главата. Руските официални лица обаче съобщиха, че той е починал от сърдечен удар. Три месеци по-късно през януари тази година, руският консул в Атина, 55-годишният Андрей Маланина, бе намерен мъртъв на пода в банята в апартамента му. Според полицията той е починал от естествена смърт.

Няколко седмици по-късно в Индия след кратко боледуване почина Александър Кадакин. През февруари месец Виталий Чуркин, руският посланик в ООН, почина в кабинета си. От дипломатическата мисия на Москва в САЩ съобщиха, че причината за неговата смърт е сърдечен удар. Британската преса обърна внимание на факта, че като "причина за смъртта на повечето руски дипломати се приписва сърдечен удар, въпреки други признаци по тялото на починалите". "След тайнствената кончина на Робърт Ротар има сериозни съмнения относно "спонтанните му сърдечни проблеми".

Журналистът от вестник "Репортер" Ненад Глукс тези дни оповести нови данни около случая. Негов източник, който е запознат с инцидента в Задър, където умира словенският бизнесмен, твърди, че "Робърт Ротар е убит след инжекция, която е предизвикала смъртта му". Глукс задава и още един много тежък въпрос: Защо аутопсията е извършена в съседния град Шибеник, а не в Задар, каквато е практиката при подобни случаи?

Интересен е и фактът, че "словенските медии, които са под контрола на олигархията на прехода, остро атакуваха болницата в Задар и твърдяха, че там няма "елементарни условия за лечение". Тук трябва да подчертаем, че болницата в Задар никога не е била предмет на разследвания или какъвто и да е интерес за словенските медии", отбелязва загребският седмичник и подчертава: Няма как да свържем смъртта на руските дипломати с тази на Ротар. Но няма как и да не си зададем въпроса за причините за тази масова "сърдечна недостатъчност" при толкова дипломати за по-малко от 9 месеца.

Тези случаи ни напомнят за смъртта на много журналисти, опозиционни лидери и бивши олигарси, които "тръгнаха по лошия път". Общото между тях е, че за всички тези случаи Москва твърди, че тяхната смърт е случайна и че има логично обяснение, което естествено изключва вината на Кремъл. В същото време трябва да обърнем внимание на един важен факт: Пробождането с малка игла /инжекция/, толкова малка, че то може и да не се усети, а в същото време предизвиква смърт поради сърдечна недостатъчност, бяха класически методи за ликвидиране на УДБА и КГБ в миналото.

Много от жертвите починаха, без дори да се усетили пробождането. "Каква е причината за смъртта на Робърт Ротар със сигурност никога няма да разберем. Дори и да научим, че онези, които извършиха аутопсията са работили по заповед, но това не ни пречи да си припомним кой бе Ротар и с какво се занимаваше. Той бе едно "успешно дете на номенклатурата от прехода". Той спечели много пари занимавайки се и с политика. Той винаги ще припомня, че политиката на територията на бивша Югославия е свързана с престъпността. Точно така, както и в родината на всички комунистически експерименти - Русия", пише изданието.

"Както в Хърватия, така и в Словения нямаше лустрация. Това позволи на бившите комунисти елегантно да се инфилтрират в демократическите партии на първите избори през 1990 година. Днес със сигурност знаем, че УДБА се прегрупира и продължи да работи по същия начин и да използва старите си методи", се казва в края на разследването на хърватския седмичник.

https://frognews.bg/novini/zagadachna-sardechna-nedostatachnost-pokosiava-biznesmeni-jurnalisti-diplomati-vrashtat-agentite-kgb-titovata-darjavna-sigurnost.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!