Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След едни „усвоени“ 100млн. лв. за електронно управление – резултат електронна 0 и... всичко започва отначало

След 100млн. лева похарчени от 2005г. досега ,електронното управление, което е обявено за приоритет от няколко правителства насам, тепърва ще се структурира от самото начало. Това се разбира от приетия днес от правителството „Отчет за състоянието и Годишния план за развитието и обновяването на информационните ресурси в администрацията и ресурсите на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) на държавната администрация и за нуждите на националната сигурност“. В плана се предвижда разработване и утвърждаване на архитектурна рамка на е-управлението. Всички правителства от 2005г. насам, твърдят, че електронното управление е приоритет за тях. С идването на власт на Бойко Борисов-2, също бе заложен приоритет за изграждане на система за електронно управление. Всяко правителство „усвоява“ едни пари. И резултат-0. Голяма кръгла нула.

За предприеманите от 2007 г. насам действия за развитие на е-управлението, анализът констатира, че разработените до момента системи и техните функционалности не могат да бъдат използвани като обща платформа за електронно управление. Причината е както липсата на части от функционалности и на технологични средства, така и на нормативни основания.

Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Росен Желязков каза, че администрацията се ориентира към купуването на хардуер и софтуер за „обновяване на канцеларските пособия“ вместо за разработване и внедряване на електронни административни услуги. Администрациите планират увеличаване на разходите за развитие на информационни ресурси, като те доближават 100 млн. лева до края на следващата година. Най-голям е делът на планираните разходи за придобиване на хардуер. Следват планираните разходи за внедряване на приложни системи, системен софтуер и доставка на комуникационно оборудване.
Като основен приоритет отчетът и планът извеждат развитието на споделените информационни ресурси на електронното управление. Това са техническата инфраструктура, Единната електронна съобщителна мрежа, информационните центрове и Държавният хибриден частен облак, които се създават и развиват от Държавна агенция „Електронно управление“.

Електронна бюрокрация
Желязков посочи, че има дисбаланс между предоставянето на електронни услуги и усилията за изграждане на е-управление. Според него целта на електронното управление е да се предлагат електронни услуги, а не да се създава електронна бюрокрация. Той даде пример с електронното издаване на удостоверение за постоянен адрес, което се предлага от няколко общини, което после пак трябва да се занесе при администрация, която го изисква, вместо чиновниците да проверят по електронен път. Затова сред основните мерки за 2018 г. е и продължаване работата по трансформиране на удостоверителните услуги във вътрешните електронни административни услуги.

Осем регистъра вече са обединени в системата RegIX, като целта е в нея да влязат 62 регистъра, за което имало възможност на този етап. От презентацията на Желязков пред журналисти се разбра, че при 100 000 заявки в REGIX около 97 000 са от Министерството на финансите, 37 от община Троян и 1 от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. „През 2018 г. RegiX трябва да бъде общ компонент за всички администрации“, каза председателят на ДАЕУ. Нормативната база остава пречка за премахването на удостоверителните услуги на хартиен носител за гражданите и за бизнеса. За отпадането на 12 удостоверения на хартия до края на 2017 г. трябва да бъдат извършени промени в 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта.
П.С. Всъщност, никой от действащите политици и назначените от тях чиновници, няма интерес да се ускори въвеждането на електронно управление в България. Причината е проста: намалява се възможността за корупция и изнудване на гражданите и бизнеса. А именно тази опция на чиновниците им дава финансови облаги. И така, ще си харчим пари „на воля“, ще замазваме очите на обществото, и ще си я караме, както досега. Без електронно управление, с ужасно мудни и тромави местни и държавни администрации, с опашки, зависимости, подаръци, услуги и почерпки, и с ясното съзнание, че никога няма да станем цивилизована държава, ако продължаваме по този начин. И въпреки това ще продължим.
„Български Журналъ“

http://bgjournal.info/nashenska-tapotiya-sled-pohartcheni-100mln-lv-za-elektronno-upravlenie-vsitchko-zapotchva-otnatchalo/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!