Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Един сайт не можем да направим, а ще председателстваме Съвета на ЕС?

1 януари 2018 г. или датата, на която България ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, наближава неумолимо. Безспорно това е най-голямото организационно предизвикателство в най-новата ни политическа история, като за целта дори се създаде ресорно министерство, оглавено от не кой да е, а един от най-изтъкнатите кадри на ГЕРБ – Лиляна Павлова.

Какво разбираме обаче днес… Информационният интернет портал, който трябва да бъде създаден за председателството ни, където ще бъде складирана най-обилна информация за политическите събития по време на него, където чуждестранни представители, журналисти и политици следва да се информират за случващото се в страната, все още не е готов. Но не просто не е готов, а работата по него дори не е започнала. 

Това стана ясно от прекратената обществена поръчка на Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 за изработването на сайта. Поръчката се прекратява, тъй като нито една от трите кандидатствали по нея фирми нямала опит.

Дори и да се доверим на комисията от министерството, която е преценила, че “Стратегма” ООД, “Агенция Дизайн БГ” ЕООД и “Информационно обслужване” АД (чиито председател е Михаил Константинов) нямат нужния опит, то няма как да не се учудим, че чак сега се стига до това заключение – по-малко от четири месеца преди началото на председателството. 

Още по-интересно е, че обществената поръчка, която всъщност пропада, е публикувана на 14 август тази година – отново едва няколко месеца преди формалния старт на председателството. Ако срокът от 2-3 месеца ви се струва достатъчен, за изработката на толкова важен за правителството интернет портал, може би трябва да погледнете техническите спецификации в обществената поръчка, които са солидни. Така например освен самия сайт, изпълнителят на поръчката трябва да разработи и мобилно приложение. Сайтът трябва да бъде съвместим с видеострийминг за пряко излъчване на дебати по време на председателството, както и да има директна връзка към акредитационна система, която да е в услуга както на българските, така и на чуждестранните представители. Не на последно място изпълнителят трябва да изработи достатъчно добра защита срещу кибератаки, които могат да се очакват през шестте месеца, в които ще председателстваме Съвета на ЕС. Всичко това трябва да бъде свършено срещу 70 000 лв. без ДДС. 

Едва ли някой би се учудил, ако причината за отказа на фирми с опит да участват в изработването на портала да се дължи именно на малкия времеви срок за завършване на проекта. Защо обаче обществената поръчка не е публикувана много по-рано, след като датата на началото на председателството ни е известна от много време? 

Какво предстои? Поради краткия краен срок, в който проектът трябва да се завърши, най-вероятно в новото задание на обществената поръчка ще се заложи пряка покана към конкретни изпълнители. Освен, че това може да доведе до съмнения за тенденциозност при избирането на кандидатите или кандидата, това може да оскъпи процедурата. 

Логично обаче следва да си зададем въпроса – ако българската изпълнителна власт, която дори е създала ресорно министерство, не съумява да създаде един интернет портал, чийто краен срок е известен от години, то можем ли да обслужим самото председателство? Предстои да разберем, но едва ли. 

Михаил Кръстев, Frognews.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!