Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Боклукът на София най-скъпият в Европа, ГЕРБ го оскъпяват още – 1000 лв. такса-смет за гарсониера...

Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо четене парламентарната бюджетна комисия. Новите правила са куртоазно наречени "замърсителят да плаща". Но на практика означават драстично увеличаване на битовата такса смет.
Някои изчисления сочат, че за гарсониера в по-централен квартал в София, таксата може да достигне 1000 лв. В Люлин и Обеля - около 800 лв.
Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.

Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.
Причината в момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители - 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над шест пъти. "Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци - на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща", обясни Бойко Атанасов - зам.-министър на финансите.
Скриваната истина обаче е, че трябва да се търсят резерви в НАМАЛЯВАНЕТО на разходите, а не да се търсят повече пари. В момента боклукът на София например е най-скъпият в Европа, и това се дължи на всевъзможни далавери на общината и фирмите, които извозват. И вместо да въведат ред, политиците търсят повече пари от народа, за да плащат на крадците.

http://www.gudelnews.com/2017/09/1000-11.html

ГН припомня: На 11 септември от 17 ч. пред Парламента има протест за пълно разгонване на политическата пасмина. Бъдете там, ако считате, че тя трябва да бъде разгонена... 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!