Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния с рекордни инвестиции и най-висок икономически ръст в ЕС – ние с най-добрият бостан

Макар и една от най-бедните страни в Европейския съюз, Румъния регистрира най-високи нива на икономически растеж за 2016 г. сред държавите-членки на ЕС, а преките чуждестранни инвестиции достигнаха рекордни стойности в годините след кризата.

Това показват официалните данни, публикувани във вторник, предава AFP.
Според предварителните цифри, БВП на Румъния бележи ръст от 4,8% – най-високи нива от 2008 г. насам, когато глобалната финансова криза постави началото на тежка рецесия в страната.

Анализатори твърдят, че последните данни, които са в съответствие с очакванията, извеждат Румъния пред останалите 27 страни-членки, някои от които обаче все още не са представили своите данни.

Икономиката на Румъния се оживи през януари тази година, след като правителството понижи ДДС от 24% до 20%, припомня агенцията.

Всичко това не е изненадващо, тъй като през 2016 г. преките чуждестранни инвестиции в северната ни съседка достигнаха рекордни нива в годините след кризата. Вложенията на чужди граждани в румънската икономика са на стойност почти 4.1 млрд. евро, което е с 18% повече от предходната година, показват данните на Румънската централна банка.

Чуждестранните компании увеличават своите капиталови инвестиции до 3.9 млрд. евро през изминалата година, включително реинвестирайки печалбата си и кредитирайки дружествата от групата, намиращи се в Румъния, със 182 млн евро.
Чуждестранните инвестиции в северната ни съседка достигнаха почти 3.5 млрд. евро през 2015 г.

Общият запас на преките чуждестранни инвестиции в Румъния достигна 68.5 млрд. евро в края на 2016 г., което е с 1.7% повече от предходната 2015 г., а икономическият ръст е 4.8% на годишна база.

Страната отчете рязък спад на чуждестранните инвестиции през 2008 г., когато кризата удари икономиката, което допълнително намали възможностите за икономически растеж. През 2008 г. нивото на чуждестранните инвестиции възлизаше на 9.5 млрд. евро, и финансираше половината от дефицита по текущата сметка, който беше 17 млрд. евро.

Източник: Economic.bg 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!