Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Артак Закариан: Армения отказва да участва във военно учение на НАТО и съюзници, насочено срещу Русия

Армения отказа участие в антируското учение Agile Spirit и изрази смущението си от факта, че страната е обявена сред участниците. Армения не е обявявала намерението си да участва в провеждащите се военни учения Agile Spirit 2017 в Грузия, заяви в понеделник арменският заместник-министър на отбраната Артак Закарян, цитиран от местни информационни агенции. Закарян изрази смущението си от факта, че Армения фигурира в списъка с участниците във военните маневри въпреки, че страната не е обявила намерението си да се включи. „Нашата военна и политическа дипломация е напълно в синхрон с външната политика на страната и държавата взима задълбочени и уверени решения“, заяви представителят като добави, че Армения е пълноправен член на водената от Русия, Организация на договора за колективна сигурност.

Военните учения Agile Spirit 2017 в Грузия се провеждат по инициатива на Съединените щати и според Пентагона целят да насърчат взаимодействието между САЩ, Грузия и регионалните партньори. Във военните маневри участват 500 американски войници, както и танкове M1 Abrams и бронирани машини, които за целта пристигнаха в бившата съветска република преди няколко дни. След оттеглянето на Армения, в списъка на участниците в учението остават определяните от западната преса като „ястреби“ в отношенията спрямо Кремъл държави. Това са Украйна, Грузия, Латвия и Румъния, а освен тях в списъка фигурират още България и Азербайджан. Прави впечатление знаковото отсъствие на една от големите военни сили в региона – Турция, която предпочита да не участва в провокативни действия спрямо Москва.

За България, това е второ поредно участие в подобни маневри от началото на годината. През лятото София бе домакин на най-големите многонационални военни маневри в черноморския регион Saber Guardian 2017, в които се включиха близо 40 000 военни от 22 страни-членки и партньори на НАТО. Русия нееднократно е критикувала провеждането на военни маневри до своите граници и настоява за прекратяване на провокативните действия. Според руското Външно министерство военното укрепване на НАТО по руските граници се осъществява „под фалшивия претекст на предполагаемото агресивно поведение на страната“.

http://bgjournal.info/artak-zakarian-armeniya-otkazva-da-utchastva-vav-voenno-utchenie-na-nato-i-sayuznitsi-nasotcheno-sreshtu-rusiya/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!