Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев със силно слово: Разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните

Пловдив отбеляза тържествено 132-та годишнина от Съединението на България. На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха, за да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. 
Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие почетния строй на представителните подразделения на 68-ма бригада "Специални сили".
 
"През 1885 година един възкръснал народ взе съдбата си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили. Берлинският конгрес остави половин България под властта на султана. Съединението поправи тази историческа несправедливост", Заяви в тържественото си слово след това президентът Румен Радев.
 
„Националното обединение и чистата и свята република на Апостола са свещените идеали, които 20-ти век не сбъдна. Но те останаха въжделения хоризонт, към който българите крачеха през войни, през въстания, през вътрешни сътресения десетилетия наред.

Съединението е първият бляскав успешен епизод по трънливия път на модерна България.

То продължава и днес да ни учудва и да търсим истината как може само на 7-мата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколкото сме днес, способни да постигат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гургулят и Сливница само след два месеца. Способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени. В единението е отговорът.

С тази дума мнозина спекулират, а вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение и липса на вяра. 

В словото си президентът отново подчерта значението на Съединението за съвремието.

Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година. В гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример, в това как ние днес от висотата на нашето време гледаме на нашите предци, които заложиха всичко, за да бъдем това, което сме днес.

Затова днес по празниците не ни трябват толкова възхвали, разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните. Поклон пред делото им!
Да живее свободна и единна България!

http://epicenter.bg/

Ето ви истинската същност на президента Румен Радев…  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!