Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето ви истинската същност на президента Румен Радев…

05-09-2017 г. :

«Въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще повиши възможностите на българските граждани за участие в изборния процес и ще създаде ясен регламент, по който сънародниците ни в чужбина да бъдат съпричастни към провеждащите се в България избори. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Радев изрази очакването си технологичният модел за дистанционно електронно гласуване да предостави гаранции, че изборите ще протичат честно, без фалшификации и основания за компрометиране на електронното гласуване.
„Изключително важно е да се преустановят случаите на гласуване под натиск, купеният и контролиран вот независимо дали това става в България или в чужбина“, подчерта Румен Радев. Президентът поздрави Ивилина Алексиева за прозрачното и честно организиране от ЦИК на изборния процес през последните години, което се признава и от страна на международните наблюдатели.
По време на срещата председателят на ЦИК запозна държавния глава с предприетите действия за въвеждане на дистанционно електронно гласуване в България.

Тя подчерта, че се проучват добрите световни практики, както и рисковете в тази област, и до края на т.г. предстои да бъдат проведени три симулации на електронно гласуване в България. На основата на изготвения анализ ще бъде създадена българската система за дистанционно електронно гласуване, която ще бъде експериментално проверена на три последователни избори у нас през 2018 г. Очаква се системата да бъде напълно готова за провеждането на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.»


Припомняме, че единствено Велизар Енчев се обяви публично против ”Електронното гласуване”. Трябва да си напреднал дебил, за да не се информираш, че в 21 век с този тип ”гласуване” всичко свършва рязко! Веднъж и завинаги…


Какво можем да очакваме на следващите избори? По актуалната за България тема, вижте този изключителен филм, посветен на машинното гласуване в САЩ!

Готвят ни крупна измама на парламентарния вот: човек на Сорос свързан с машините за гласуване!


Да манипулираш демокрацията / Hacking democracy е документален филм на Ръсел Майкълс, Саймон Ардицоне, Карило и Робърт Коен. Заснет в продължение на 3 години, представя разследване върху аномалиите и нередовността на електронното гласуване, система, използвана в САЩ. Филмът показва дефектите на машините за преброяване на гласовете и завършва с драматично нахлуване в системата, използвана в Diebold (Leon, Florida). Най-силно впечатление ми направи фактът, че дори и най-демократичното действие – гласуването, е поверено в ръцете на частни компании с потенциал да манипулират всички резултати от вота и лично заинтересовани от победата на кандидатите, които веднъж спечелили изборите се отблагодаряват, закупувайки техните машини с държавни пари.
Натисни ТУК, за да свалиш филма
Натисни ТУК, за да свалиш субтитрите


Кутията на Пандора

Частни и непублични центрове могат да завладеят неунищожими данни за електронната самоличност на населението

Даването на пръстови отпечатъци на болниците предизвика сериозни възражения заради опасността тези възможно най-лични идентификационни данни да не бъдат опазени. Проблемът не е малък, макар че пръстовите отпечатъци отдавна фигурират в задграничните ни паспорти заради европейски регламент. Междувременно още по-широк набор от данни за личността може да стане чуждо достояние. Широки възможности за това отворя новият Закон за електронната идентификация. На първо място трябва да се отбележи, че и в закона, и в правилника за прилагането му липсва каквото и да е ясно определение на понятието „електронна идентичност”, така никой не е наясно какви данни ще се събират за него в съответните центрове и регистри. А щом нещо не е строго дефинирано и е оставена вратичка, наборът от данни може да е твърде голям.

С приетия през май т.г. закон се създава възможност за разпознаване на самоличността в интернет, прави се нещо като електронен ЕГН или електронна лична карта с много повече данни в нея. Това е първата стъпка към въвеждане на електронното гласуване и използването на всички административни онлайн услуги в рамките на т.нар. „електронно правителство”. Право на електронен идентификатор ще имат всички български граждани и чужденци, навършили 14-годишна възраст, които притежават единен граждански номер (личен номер на чужденец). Удостоверенията за електронна идентичност ще се издават от министъра на вътрешните работи след писмено заявление и ще важат пет години. Всички притежатели ще бъдат вписвани в специален регистър към МВР, като няма да има пречка един човек да поиска издаване на повече от едно удостоверение за електронна идентичност. Внимателно вглеждане в текстовете на закона и на одобрения наскоро правилник за прилагането му обаче подсказват сериозни проблеми и възможности за злоупотреби.

Законът дефинира два вида структури, които ще оперират с електронната идентичност на хората – центрове за електронна идентификация и администратори на електронна идентичност. На пръв поглед цялата дейност ще се контролира от МВР, а в Държавната агенция „Електронно управление” ще се намира държавният Център за електронна идентификация. Законът обаче лукаво оставя широко отворена врата, като казва, че „функциите на център за електронна идентификация могат да се осъществяват и от други лица, вписани в регистъра”.

Тоест центърът може да не е само един, а да са няколко. И няма никакво ограничение те да бъдат само държавни или само български. На практика това означава, че избрани и регистрирани в МВР частни фирми ще администрират електронната самоличност на хората и ще извършват проверки коя самоличност на кое лице отговаря.

Въпросните центровете за идентификация ще са ключови структури, тъй като там ще се пазят всички данни за електронната самоличност на хората, ще се правят проверките й, включително трансграничните, ще се пази историята на достъпа. Като знаем колко е голям гладът за лични данни от редица големи компании, можем да предположим, че се очаква сериозен инвестиционен интерес… Частни фирми при това ще са не само центровете, но и администраторите на електронна идентичност, които ще издават удостоверения за виртуалното ни Аз. И още един любопитен момент – спирането на удостоверение за електронна идентичност представлява временно преустановяване на силата му по отношение на титуляря, но не означава унищожаване на самата електронна идентичност. Този цифров сбор от данни, който представлява едно лице, веднъж създаден и попаднал в тези регистри, вече не се унищожава и остава там вечно. Така частните центрове могат да владеят неунищожимите данни за електронната самоличност на населението.

В интерес на истината електронни бази данни за населението има и в момента в МВР, в ГРАО, в ДАНС, и в други служби. Но те са с държавно гарантирана защита, а с новия закон стават собственост на частни фирми и законът дава право на тези компании да ги употребяват – директно се посочва, че центровете и администраторите могат да извършват тази дейност възмездно, както и да ги ползват за бизнес целите си. И какво от това, че е разписан механизъм за контрол от МВР и обезщетение от 100 000 лв. за злоупотреба с данните? Наличието на Комисия за защита на личните данни да не би да е кой знае каква бариера пред това те да се развяват къде ли не безконтролно? Сега наред са електронните данни, а вероятно и биометричните ни. Симптоматично е, че в закона няма изрична процедура и ограничения, свързани с националната сигурност, което очевидно означава, че възлагането на разработката и поддръжката на базите с данни ще става по обикновен търговски ред, като няма дори и изискване това да става с обществена поръчка. Така е отворена още една вратичка – центрове да бъдат избирани и вписвани от МВР по реда на прякото договаряне (защо не и на четири очи?).

Тези съмнения и опасения имат пряка връзка с друг „болен” въпрос – предстоящото въвеждане на електронно гласуване. Няма нито една пречка системата за този вот да се изгради и поддържа от същата частна фирма, която е получила съответните системи за електронното управление и за електронната идентификация, превръщайки се по този начин в по-голям монополист на лични данни и от държавните органи. Изборната администрация ще поддържа само регистър на заявилите електронно гласуване избиратели и електронен сайт за гласуване чрез интернет терминали. Всичко останало остава извън нейните възможности за контрол. Независимо че фирмите ще подлежат на регистрация от МВР, винаги има опасност от пазарлък: за да ти дам лиценз за дейността, ти ми предоставяш базата си при гласуване на избори примерно. Звучи по оруеловски, но няма никакви гаранции, които да го изключват. Едно от правилата на електронното гласуване, предвидено да се въведе от 2018 г., е възможността да се гласува многократно в продължение на четири дни преди изборите, като за валиден ще се приема само последният по време подаден вот. Сега си представете, че тази система генерира в последните минути масивен електронен вот, който обръща изборите. А избирателят си мисли, че си е гласувал от вкъщи за избраната партия. Според поправките в Изборния кодекс, с които се въвежда дистанционното електронно гласуване (по интернет), избирателят има право да провери вота си в рамките на отворения за гласуване период от четири дни, но, забележете, „след приключване на гласуването информацията за направения избор става недостъпна”. Да не говорим, че самата възможност за гласуване няколко пъти в продължение на четири дни поставя традиционния и електронния вот в неравностойно положение: гласуването с хартиена бюлетина не може да се изменя и поправя.

Опасността от злоупотреба е огромна и е свързана преди всичко с две големи групи български граждани – традиционно нeгласуващите, както и българите, които отдавна живеят в чужбина и са се откъснали от обществения живот в страната. Защото тези хора или поне преобладаващата част от тях едва ли ще тръгнат да проверяват дали от тяхно име не е подаден електронен вот. Дори да приемем, че подобни злоупотреби ще са единични случаи, а не масова практика, рискът от подмяна на вота е налице – особено на местни избори, когато и няколко гласа могат да имат решаващо значение за резултата.

Да не говорим за опасенията, че електронното гласуване предоставя в ръцете на търговци с гласове и местни феодали много по-лесен и удобен инструмент за упражняване на контролиран вот. Подобни съмнения винаги ще са налице, когато самото гласуване се извършва далеч от очите на изборните комисии.

Сега да добавим и друг проблемен момент: ДАНС получи законно право да открива фондации, граждански сдружения и фирми, в които ще работят агенти под прикритиеТе ще ползват фалшиви лични документи, като държавните и общинските органи ще им съдействат с актове за раждане, дипломи и свидетелства за брак. Това не означава ли на практика, че ДАНС ще има възможност да генерира и неограничено количество фалшиви електронни самоличности и с тях да обръща вота в една или друга посока?

Гласуване по интернет в пълния му вид има само във Франция и Естония. И понеже напоследък за всяко нещо у нас се дава за пример Германия, то нека се има предвид, че Конституционният съд в Берлин през 2009 г. обяви електронното гласуване за противоконституционно. Най-важните аргументи в мотивите дават отговор и на посочените опасности в българския Изборен кодекс:

Добре известно е, че в света няма толкова сигурна електронна система, която да е 100% защитена от хакери.

Засега изглежда, че нито действителните автори на закона – млади съветници на вътрешния министър Румяна Бъчварова и програмисти без опит и сериозна представа от държавното управление, нито депутатите, които го гласуваха в този му вид, осъзнават каква врата към злоупотреби с базата данни на населението са отворили, предоставяйки огромни възможности в ръцете на политически партии и на неконтролируеми частни субекти. Апетитен е и бюджетът на новата Държавна агенция за електронно управление, която ще заработи официално от ноември т.г., но пък вече си има назначен председател – небезизвестният Росен Желязков. На практика правителството създаде нов мастодонт за 500 служители с политически кабинет, структура на министерство и с очакван бюджет от 300 млн. лв. до 2020 г. За сравнение бюджетът на МВР за 2016 г. е 1,27 млрд. лв. за система, в която работят… 45 260 души.

Законът за електронната идентификация беше приет на второ четене през май 2016 г., като преди това за повече от два месеца бе спрян от председателя на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

За известно време изглеждаше, че и в ГЕРБ се страхуват да отворят кутията на Пандора. А после може би се замислиха, че който е на власт в момента, когато се определят частните фирми – администратори на системите, той има шанс да остане във властта за дълго.

От Богдана Лазарова в a-specto.bg / Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto


Машините за електронно гласуване са проектирани, за да крадат изборите

елглас

През 2012 г. CICJ Books публикува книгата на Марта Стил “Grassroots, Geeks, Pros, and Pols″. Авторката тогава направи толкова страхотна работа, че е трудно да си го представи човек. Буквално разора историческите архиви и интернет, за да напише материал, който беше почти невъзможната задача да се разкаже за глупостта на електронното гласуване в САЩ между 1988 и 2008 г.

Машините за електронно гласуване са перфектно създадени, за да крадат вота на гражданите. Това е тяхната основна функция. Още през 2006 и 2007 г. Ирландия и Холандия изхвърлиха на боклука машините за електронно гласуване, след като хакерски групи доказаха, че подобни машини могат да бъдат манипулирани. През 2005 г. над 45000 германци се опитаха да блокират ел. гласуването, но им беше отказано от правителството. Въпреки това, Германският федерален конституционен съд обяви това „гласуване“ през 2009 г. за противоконституционно и го забраниха. Листата със страни отхвърлящи го не е само тази.

В САЩ, изборите са собственост на корпорациите и са управлявани от тях. По време на изборите през 2004 г., много хора в различни части на САЩ съобщават, че натискайки за един представител им се маркирал друг, този на Джордж Буш. Това показват и документите от книгата на Марта Стил, че това е реалността с електронното гласуване в САЩ. Всеки, който се съмнява в истинността на тази информация и обявява това за конспиративни теории, ще бъде разубеден прочитайки тази книга. Същата има едно неоспоримо заключение – че тези хора, които пренебрегват смъртта на демокрацията са глупаци вярващи в теориите на съвпаденията.

Тези корпорации са същите, които ползват американските политици — марионетки за пропагандата за ел.гласуването в множество страни по цял свят. Ползват се всякакви видове институции и организации, за да се прокара, колкото е възможно по-масово.

Измамата с ел. гласуването е нещо постоянно и хората го виждат, където и да се е провеждало, но се прикрива от корпорациите до колкото е възможно. Можете да намерите информация за стотици места в САЩ със засичаните проблеми около това гласуване. Всяка една от изложените хипервръзки показва сигнали на различни места: МасачузетсПенсилванияКрауфордМисуриПитцбъргДжорджияТенесиСеверна ВирджинияЮжна КаролинаАрканзасОхайоНю ДжърсиЙоваСеверна Каролина и още много други, можете да потърсите и вие. / ANONYMOUS BULGARIA


Искаш да гласуваш електронно? А имаш ли си компютър?

Разбира се, че си имаш компютър, а дали го притежаваш действително? Вторият въпрос е много точен и е предпоставка за положителен отговор на първия. Ако нямаш компютър – не можеш да гласуваш електронно и дистанционно. Просто нали?
Е добре, повечето от нас си имат, … ама не ги притежават. Нe вярваш ли? Тогава тази статия е за теб: за да те убеди, че макар, че си си платил парите, твоят компютър никога не е бил твой – просто е – ти нито можеш да го управляваш (когато е важно), нито можеш да скриеш от чужди очи това, което пишеш в момента (и дори аз не мога).

И така, за тези, които не са виждали лаптоп – ето това на тази снимка е лаптоп:

toshiba-laptop

За тези, които не са виждали настолен персонален компютър (това е форматът на най-бързите персонални ИТ устройства) – ето това на тази рисунка е на ПиСи:

lenovo-desktop-thinkcentre-m92-tower-monitor

За тези обаче, които разбират слоестата структура софтуер/хардуер на един компютър, такава система се описва от подобна графика:

imash_li_si_komp_sloeve-1

На тази схема ние виждаме, че един компютър – бил той лаптоп, ПиСи или таблет/смартфон е изграден на слоеве – част от тях са хардуерни (чипове, свързващи жици/ленти/шини, дискове, клавиатури и т.н.), част от тях софтуерни (програми). Всички те работят в някаква начално предвидена йерархия. В тази йерархия принципът е прост: колкото по-ниско ниво на хардуер/софтуер имаме, толкова по-голяма власт има той над по-високите слоеве. Тоест това е по-съблазнителна мишена за инсталиране на „задни врати“ – backdoors, следящ код – spyware, троянски коне и т.н. Целта е, ако може да се контролира потребителския софтуер и главно важни програми и данни като тези за участие в изборите, да се събират електронни подписи, снимков материал, търговски тайни, лични тайни … всичко това струва пари, и то много пари, и дава много лостове за влияние. За съжаление, нито тази исторически наложила се йерархия е сигурна, нито част от играчите на софтуерния пазар искат тя да е. Всъщност в Съединените щати, където се изработват повечето ИТ стандарти, от 2008 г. функционира система (програма ПРИЗМА и още няколко други), която позволява на службите за сигурност да изискват от всеки ИТ производител да слага задни врати там, където на НСА* и на подобните им е удобно. И го правят. На всички нива. Само според документите, предоставени от Е. Сноудън има едни 250 млн. долара похарчени за повсеместно отслабване на мерките за сигурност на НЕТ-а. И те са употребени с огромен успех! Сега всеки компютър, смартфон, таблет и лаптоп има толкова отворени врати за враждебен достъп, че не само американските служби за сигурност, но и всеки що-годе по-оправен хакер могат да “овладеят” ИТ джаджата ти. Правят го не само хакери и кракери, но най-лошото и правителства, които плащат за тази агресия с пари от данъкоплатците си.

imash_li_si_komp_sloeve2

Ако погледнем фигура 4, можем спокойно да започнем изброяването на най-примамливите цели за овладяване на компютъра отдолу – нагоре. Както хакерът Касперски забелязва, още микропроцесорите се произвеждат с такива изначално предвидени “пропуски”, позволяващи проникване в компютъра (Виж фигура 4/1). Хард дисковете също се продават с вграден малуер(враждебен софтуер), вграден в контролерите им – и то почти всички нови хардове! (Фиг. 4/3), заради което фирмата на друг Касперски бе атакувана в доста медии като “ненадеждна”.

Следват буутлоадърите или програмите за начално стартиране на системата (Фиг. 4/4). До 2008 г. те бяха предимно фирмени – зареждаха операционната система (Линкус, Уиндоус, БСД, Линкс и т.н.) пускаха я, и … умираха като процес. Сега, след много усилия на НСА и Майкрософт да наложат общ стандарт за буутлоудър – UEFI, те не спират със стартирането на Уиндоуса, а продължават да се изпълняват на по-ниско ниво от ОС-а – тоест да владеят и командват всичко с приоритет по-голям от ОС-а, когото сте качили. Така мълчаливо и тайно от вас вършат маса полезни неща – да отчитат температурата на процесора и да изключват компа, когато прегрее, да следят мрежата, кърнъла (ядрото – бележка на AB), който се изпълнява, устройства като клавиатурата, камерата, харддиска (твърдия диск – бележка на AB) и монитора. Самите UEFI буутлоадъри си имат няколко ключа за достъп, от които повечето (а често всички) не са ваши. Тоест някой има правото да изпраща от разстояние ключа си на тази програмка с най-високи права на достъп над периферията и да следи: какво набирате на клавиатурата, какво гледате на екрана и маса други неща, вкл. и да се намесва в тях. Пълни права, които се притежават чрез ключове за достъп: един ключ за производител на ОС (разбирай Майкрософт в над 90% от случаите), производителя на компютъра и кой ли още не по веригата. Чрез тези ключове може да се проследи и дали не качвате неправилните клипове и дали, и колко пъти ги гледате – мечтата на тайните полиции и на медийните могули от Холивуд. Накратко казано ACTA, SOPA и PIPA осъществени наяве и вградени във вашия компютър – само че юридическата част не е минала и не могат да се използват по легален начин и напълно масово.

Какво означава UEFI буутлоудъра или друга програмка с пълен достъп до периферията да заиграят собствена игра се вижда в шеговития клип, посветен на вече провели се избори за президент на САЩ. Всъщност този клип е повече от сериозен, както ще видите в тази статия в Уикипедия, в която освен общо описание на електронното гласуване, са отбелязани и многократно констатирани вече нарушения по света с електронни избори.

Съществува основателния въпрос – след като някой отвън може да направлява вашия компютър, имаме ли основание да сме сигурни, че по време на избори, когато ние гласуваме с нашите ключове/електронен подпис/карти за достъп и т.н. или този, който необезпокояван от нас се разпорежда с нашия комп. ще го направи вместо нас?

И изобщо – считате ли, че изтеглилите си безплатно Уиндоус 10 (безплатен обяд няма!) не са забелязали, че в продължение на 1 година Майкрософт има правото да тършува в личните им папки/писма/документи/снимки и даже електронни подписи. Кой ще гласува от техния комп – те самите или американското правителство?

Разбира се следват и хакове на твърдия диск, операционната система, уеб камерата и клавиатурата, евентуално задни врати на самата система за гласуване?

Информация се краде от компютъра ни дори чрез „Ядосаните пилета“! И всичко това се върши най-вече от държавни агенции на най-най-най-демократичните държави в света?!?

В крайна сметка, въпросът с електронните избори е: те да бъдат по-честни, по-бързи, по-удобни и конфиденциални. Но ако някой овладява компютъра ни докато гласуваме с надежда за по-голяма честност и прозрачност – не стават ли те все по-неясни, мъгливи, контролиращи и най-вече предсказуеми?

Не трябва ли първо ние да прибегнем до изчистване на въпроса със сигурността на собствените си смартфони/таблети и компютри преди изобщо да започнем да гласуваме чрез ИТ устройствата ни, които все още не ни принадлежат?

И сега едно въпросче за напреднали:

Когато пъхнете вашата USB пръчка с електронния ви подпис в компа си, неговата файлова система става част от тази на компютъра ви и веднага започва да се сканира от антивирусната ви програма. Познайте:

  1. Коя агенция хакна 80% от антивирусните програми по света?
  2. Дали файловете на електронния ви подпис няма да са първите изтеглени от тези програмки?

* американска агенция за сигурност

Автор: laftchiev
Източник: laftchiev.wordpress.com

Бележка:Допълваме, че според статистиките на Националния статистически институт (НСИ) от 2013 г. се показва, че 42% от българите никога не са използвали интернет. (справка: vesti.bg) / ANONYMOUS BULGARIA


Поръчаха ли САЩ измамното електронно гласуване в България?

бойко

Беше ли случайно натрапването на бюлетини за референдума на гласуващите за местни избори и втората кампания за електронно гласуване по повод събитията в зала „Армеец“ ?

Електронното гласуване се очертава като една голяма измама:

1. Ако се въведе електронното гласуване на практика ще изчезне тайната на вота. Всеки работодател ще може да привиква зависимите от него работници да гласуват пред него в полза на кандидатите, които той предпочита.

В махалите с етнически малцинства няма да има проблем хората да отстъпват други да гласуват с техни флашки и електронен подпис срещу заплащане.

Няма да има никакъв начин да се провери дали един гласоподавател гласува сам, в присъствието на лице, от което е икономически зависим или дали изобщо гласува самия гласоподавател или някой друг гласува вместо него.

2. Чужди специални служби ще могат да подменят вота на живеещите в чужбина българи. Държавата, която има най- голям ресурс и лидерски позиции в тази област е САЩ. Едуард Сноудън разкри колко огромни размери има подслушването осъществявано от САЩ в интернет.  Той разкри, че САЩ имат и програма за автоматична кибервойна.

Сноудън извади данни и за кибернападенията на САЩ.

От чужбина могат да бъдат атакувани и сървърите на системата за електронно гласуване на българска територия. Пример за широкото разпространение на операции по-активно въздействие в чужбина е начинът, по който с вируса Stuxnet бяха унищожени иранските ядрени центрофуги.

Ако пожелае, властта на най – развитата в технологично отношения държава САЩ ще има възможността директно да се намесва при електронното гласуване за избор на управляващи в България, а националните ни институции няма да имат ресурс за противодействие.

3. Българският съд и прокуратура на практика няма да имат никакви лостове, с които да могат да проверяват дали в чужбина се е извършила електронна подмяна на вота. Ако се осъществи подмяна на електронния вот на гласуващите още на територията на САЩ, Канада, Западна Европа, Турция и други точки на света, българската държава няма как да го установи и да противодейства. Така могат да дойдат огромно количество подменени гласове.

4. Български икономически и политически групи ще имат възможност да въздействат с цел фалшификация на екипите, които пишат и контролират изборния софтуер, или да наемат хакерски групи за това.

5. Няма да има никакъв начин човек да проследи своя глас. Тези, които гласуват електронно, няма да са организирани по секции. В момента, ако гласуваш за дадена партия или кандидат, може да провериш дали в секцията, в която си гласувал, има поне 1 глас за него, докато ако гласуваш електронно няма да имаш възможността дори за тази проверка.

6. При електронното гласуване няма да има броене на бюлетините пред погледа на хора от различни партии и на практика отпада всякаква форма на взаимен контрол.

Нека видим какво се случва, за да ни убедят да приемем електронното гласуване:

На 25 октомври 2015 г. беше осъществена голяма манипулация. Мнозинството от хората, които по традиция участват на есен в изборите за кметове и общински съветници, не бяха ориентирани изобщо, че ще могат да гласуват само за местните власти, без да участват в референдума и обратно. Масово съществуваше заблудата, че всеки трябва да участва и в двете гласувания. Мнозинството от хората, които отиваха с мотива да гласуват на местни избори, получаваха, без да са искали, и бюлетина за участие в референдума за електронно гласуване. В повечето случаи трябваше даден избирател изрично да заяви предварително, че не желае да участва в референдума, за да не му дадат, без да питат в ръцете бюлетина, сякаш е задължително да участва. Така на практика изкуствено се качи избирателната активност по отношение на референдума, за да може той да мине.

В зала „Армеец“ се състоя може би най–голямото забавяне в историята на изборите у нас по отношение на обработката на изборните материали, което предизвика недоволство на чакащите. Появиха се съобщения за припаднали и за починала жена.

Събитията в Зала “Армеец“ много заприличаха на организирано активно мероприятие по саботиране на нормалните изборни процедури, макар също така да е възможно да са породени от безотговорност. Властта не предприе без забавяне действия за ефективна организация. Тази проблемна ситуация беше най – доброто оправдание за налагане на внушението за необходимост от електронно гласуванеВ статията „Заложниците в „Арена Армеец”, илюзиите за електронно гласуване и как се правят изборни шашми“ е усетен пулсът на случващото се“.

Веднага след скандалните събития множество политици и експерти се втурнаха да ни убеждават, как трябва да се гласува електронно, за да не страдат хората от избирателните комисии. Да припомним, че по целия свят, със съвсем малки изключения, хората гласуват по класическия начин с бюлетини в тъмна стаичка, за да се осигури тайната на вота и да няма рискове от хакерска подмяна, но само в България се разгръща абсурдната логика, че ще има неразбории, хаос и рискове за здравето и дори живота на хората, ако не се гласува електронно. Получава се абсурдното внушение, че е невъзможно да се организира нормално традиционно гласуване без животозастрашаващи рискове. Премълчава се неудобната истина, че няма как въвеждането на електронно гласуване да премахне традиционното, а може само да е паралелно на него. Дори и в България да се въведе електронно гласуване, по – възрастната част от населението ( включително милиони пенсионери) ще продължи да гласува традиционно и пак ще се налага да се носят чували с бюлетини от членовете на избирателните комисии.

– Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов се изказа, че ако имаше електронно гласуване, нямаше да се стигне до хаоса в „Арена Армеец“.

– Политологът Д-р Людмил Стефанов заяви, че:„Ако имаше електронен вот нямаше да се стигне до ситуацията в Арена Армеец“.

– Бойчо Попов заяви “ Гледайте „Арена Армеец“, сещайте се за е-вота“.

Да си зададем въпроса: КОЙ започна акцията за въвеждане на електронното гласуване?

Ясният отговор е, че президентът Росен Плевнелиев, беше този, който поиска въвеждането на електронното гласуване. Ако се направи анализ на политическото поведение на сегашния президент, може да се стигне до извода, че Росен Плевнелиев показва методично, че следва най – вече политиката на Съединените американски щати ( САЩ ) по всички основни въпроси. През последните години той беше твърд поддръжник на два основни приоритета – конфронтацията с Русия и приема у нас на нелегални емигранти, като бежанци. Същите два приоритета бяха основни в писмото (което по- скоро приличаше на програма за изпълнение), с което американският президент Барак Обама поздрави премиера Бойко Борисов за втория му мандат.

Президентът в повечето свои изяви не спира да повтаря натрапливо за евроатлантическите ценности и психиатърът д-р Николай Михайлов неслучайно каза, че има поведение на чиновник от евроатлантическите институции.

Ако гледаме от принципна гледна точка, САЩ, като всяка държава, имат право да преследват определени интереси и да се стремят да ги прокарват по света. При всяка позиция на САЩ обаче би следвало държавният глава на България обективно да преценява дали тя съответства на българските национални интереси, на европейските интереси и не на последно място на общочовешките ценности. В политическото поведение на Плевнелиев обаче не се забелязват осезаеми признаци на самостоятелност или критичност по този въпрос. Публиката остава с впечатлението, че неговото политическо поведение е силно зависимо, най–малко психологически, от задокеански фактори.

В средите на политици и анализатори се говори, че предложението на Плевнелиев за налагане у нас на електронното гласуване е внушено от САЩ на негови срещи с високопоставени американски служители в замяна на положително отношение и най-вече илюзорни обещания за подкрепа относно негов втори президентски мандат, за които няма намерение да бъдат изпълнени, а той само ще бъде използван. Говори се, че на подобни срещи е поискано съдействие за налагане на електронното гласуване срещу идентични обещания и от Бойко Борисов. Ако това, което се говори е вярно, то и на него е обещано същото като на Плевнелиев – обща и конкретна подкрепа относно избирането му за президент през 2016 година. Ако тази информация е вярна, то обещанието относно подкрепа за президентските избори се използва като основна примамка за българските политици, с която да се постигнат стратегически цели на САЩ по подсигуряване на по – голям политическия контрол и влияние над България, не само като отделна държава, но и като част от Европа за десетилетия напред.

Ето цитат от думите на Росен Плевнелиев: „Защото, когато въведем електронното гласуване, ще спим много по-спокойно, че дори и в България да се надигне вълна на ултрапопулисти, крайни националисти, антиевропейци, антидемократи, ако щете, ще има възможност народът със своя решителен глас да се възпротиви на подобни развития.“.

С това действащият президент на България признава на практика, че целта е да не се допуснат на власт партии с определена идеология, които според логиката на изказването му не трябва да взимат властта. Тоест става ясно, че целта на въвеждането на електронното гласуване е не да улесни хората в упражняването на техния вот, а да попречи на идването на власт на партии с точно определен идеологически профил. По същество става ясно , че целта е да се вземат превантивни мерки срещу бъдещи политически процеси, които биха объркали сметките на хората, които постоянно говорят за евроатлантически ценности. Изглежда много вероятна хипотезата, че в момента САЩ имат интерес в България да не се допуска да вземат властта политици подобни на Виктор Орбан, които отстояват самостоятелна политика. Логично е да предположим, че между интересите на САЩ и предложението на Плевнелиев има тясна връзка.

За да се разбере защо толкова силно се настоява за въвеждане на електронното гласуване в България точно сега, е добре да се види каква е общополитическата обстановка.

В момента, според мнението на американския анализатор Джордж Фридман, основател на частната американска разузнавателна и аналитична компания „Стратфор

САЩ изграждат пояс на безопасност от държави Интермариум под свое влияние между Черно Море и Балтийско море, които да спрат руското влияние и да предотвратят сближаване между Русия и Германия.

Логично е да се предположи и че за САЩ е важно да държат политическия контрол на тези държави в свои ръце, а не да го оставят в ръцете на избирателите.

Има множество статии, които показват как електронното гласуване се фалшифицира изключително лесно и защо при него на практика изчезва тайната на вота. Добре е тази информация да стигне до повече хора:

Трябва да се има предвид също така, че електронното гласуване ще улесни гласуването от чужбина, а от там обичайно почти половината гласове са за изградената най – вече на етническа и религиозна основа партия ДПС.

Добре е да не забравяме в каква посока се разпределят гласовете от чужбина: „ 43,82% от гласовете в чужбина са за ДПС“ / „Над 77 000 гласове от чужбина, половината от тях са в Турция

Добре е да си спомним, че парите за агитация за референдума бяха раздадени на странни медии.

В полза на приемане на електронното гласуване беше създаден специален инициативен комитет начело с Мануела Малеева.

Много хора се възмутиха от претенцията на Мануела Малеева да задава обществен тон, защото семейството й е свързано с тежка съдебна сага и съмнения за некоректност. В материала „Далаверите на семейство Малееви – Берберян, флагманите на съдебната „реформа““ подробно се разказва за това.

Една от най-активните личности, агитиращи в полза на електронното гласуване и член на инициативния комитет беше Антоанета Цонева. Тя активно защитаваше тезата за необходимостта от въвеждане на електронното гласуване.

В същото време нейната безпристрастност беше поставена под съмнение, след като се оказа, че „Иститут за развитие на публичната среда“, който тя ръководи, е получил баснословни суми от чужбина:

И двата източника на финансиране са от Съединените американски щати.

Анализът на всички действия по въвеждане на електронното гласуване в България до момента показва, че е много вероятна следната хипотеза:

Това е планирана, финансирана и провеждана от администрацията на САЩ акция на територията на България, подкрепена волно или неволно, осъзнато или неосъзнато от множество български участници.

Да не забравяме, че всеки достоен гражданин на българското общество би следвало да се ръководи не само от личните си, но и от националните, европейски и общоцивилизационни интереси и ценности. България не трябва да става заложник на чужди национални интереси. Българското общество е добре да противодейства в рамките на закона и моралните норми на чуждестранни акции за прикрито социално – политическо инженерство в нашата страна, независимо от посоката, от която идват. Би било добре българите да не страдат от предубеждения за лоши или добри държави, а да се съобразяват най – вече с конкретните действия по конкретни въпроси на силните държави и организации по света. Може да има ситуации, в които България и САЩ имат общи интереси по дадени въпроси, но изглежда в случая с електронното гласуване не е така. Приемането на електронното гласуване у нас ще увеличи значително риска много българи да останат само с формалното право да избират и да бъдат избирани, като постави под заплаха възможността за ефективно, реално упражняване на това право. / Общество.нет

https://bultimes.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!