Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова секира! Газта поскъпва, а с нея и парното! Искането било на ЕС!

Цената на природния газ трябва да се увеличи от октомври с до два процента  за различните  консуматори. Това поиска и постигна в преговори с Министерството на енергетиката  държавната фирма ”Булгартрансгаз”.

Още снощи Теменужка Петкова се удари в гърдите и заяви, че  искането било за 6 процента увеличение, но тя успяла да се пребори за два.  На срещата присъства мълчаливо и  председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който уж защитава потребителите, но подкрепи поскъпването.

Според разчетите на енергийното министерство таксата за пренос на природен газ трябвало да скочи между 0,6 до 2%.  Така и не стана ясно за какво са се договаряли толкова с ”Булгартрансгаз”, когато от държавната фирма казаха, че техните предложения били същите. И никъде не е ставало дума за 6 процента.

В различните сайтове излязоха противоречиви информации, колкото окончателно да шашнат потребителите, а  родният бизнес от куртоазия навярно  се обяви срещу новите цени и заяви, че работодателските организации си запазват правото да протестират срещу новото поскъпване.

Те винаги се запазват правото, но никога не протестират, обаче това е друг въпрос.

Това ще е трето поред поскъпване на синьото гориво само за тази година, въпреки че цената на „Газпром“ изобщо не се е променяла.

Според „Булгартрансгаз“  новите цени били  наложителни, защото понеже с тях се въвеждат поредните европравила на ЕС, които са базирани на реалните разходи и реалните  инвестиции на газовия оператор. Защо тези цени не се включиха в скока през юли и за защо на три месеца трябва да се променят, не стана ясно.

Твърде пестеливите медии не обясниха, че това ще доведе до ново поскъпване на парното и на всички стоки, тъй като производителите чакат и най-малкото увеличение, за да си сложат свои цени и да си увеличат печалбата.

Няма смисъл да повтаряме, че всичко това става на гърба на обикновения българин, който плаща крайната цена, а доходите му не мърдат нагоре.

Щом обикновеният българин не протестира, значи е готов да закопчае още една дупка на колана и да вика : „Слава на ГЕРБ!“.

Слава и от нас!

Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!