Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пеевски вече си има банка, при това държавна, подарък от Борисов

Делян Пеевски вече си има банка. Това е Българска банка за развите - ББР. От известно време в бизнес средите институцията е наричана ”банката на Делян”. ББР е създадена да развива и насърчава малките и средни предприятия в България и е с 99% държавна собственост. Неотдавна тя бе прехвърлена от депутатите малко преди да излязат в лятна ваканция от Министерството на финансите към Министерството на икономиката.

Мъглявите обяснения защо се прави това увиснаха на фона на експресното придвижване на въпроса, нещо рядко виждано в българския парламент, освен ако не е наредено от най-високо място. Точно такъв бе случаят с преминаването на държавната банка към министър Караниколов.

То бе гласувано на две четения в един и същи ден. Скоростната промяна в специалния Закон за Българската банка за развитие беше приета със 163 гласа "за" от всички парламентарни сили, без "против" и "въздържал се" и без дебат по темата.

Така Емил Караниколов пое отговорността за ББР, а както се видя ясно от танцовите му стъпки около сагата "Дунарит" като министър е покорен изпълнител на нарежданията на човека-държава Делян Пеевски. Както стана известно, именно тази държавна банка е финансирала с кредит от 15 милиона лева Държавната консолидационна компания.

Новият заем е уреден чрез анекс към вече отпуснатите 37 млн. лв. през 2016 г., чрез които беше финансирано придобиването от ДКК на друго военно дружество - "Авионамс". Тогава лихвата беше 12-месечен Sofibor + 4 пункта надбавка, но не по-малко от 5%. Сега става ясно, че междувременно лихвата е била намалена с един пункт. Не е ясно кога точно е станало това, тъй като от новия документ става ясно, че междувременно е имало 5 анекса към договора за кредит.

Това прояснява прехвърлянето на ББР към послушния министър-бушон и освобождаването на много по-важния за Борисов Владислав Горанов от проблеми, ако, както и стана, проблемите около Караниколов и "Дунарит" го принудят да гръмне този бушон.

Слухове в банковите среди вече повече от месец твърдят, че държавната банка има сериозни проблеми с раздадени на юнашко доверие кредити. В последните години тя финансира предимно големи компании, част от които свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така държавната банка затвърждава тенденцията да се отдалечава от оригиналния си замисъл да подпомага малкия и средния бизнес и все повече се превръща в "банка-болница" и кредитор за империята на Пеевски.

Сред кредитираните от нея дружества са "Водстрой 98" (55 млн. лв.), "Понсстройинжинеринг" (над 38 млн. лв), "Сиенит" (32 млн. лв.), "АБ-Хасково" (29 млн. лв.), "Галчев холдинг" (и дружества от групата, над 20 млн. лв). Фирми с финансови затруднения като "Спарки Елтос" или бизнеси на политически фигури като Георги Гергов също са сред финансираните от ББР. През последната година за кредити пред държавната банка се наредиха и фирми на Кирил Домусчиев и други едри предприемачи.

С новият ръководен състав на практика ще бъде узаконено влизането на Делян Пеевски в банката като получател на кредити при преференциални условия, а какво ще стане с останалите клиенти, получавали пари досега, предстои да видим.. Всъщност, това вече е факт, ако съдим по сагата около "Дунарит", но явно е недостатъчно и несигурно.

Поглед върху ръководството в момента на тази много интересна и важна за българската икономика банка дава интересни насоки за размисъл. Надзорният съвет се състои от Атанас Кацарчев, Кирил Ананиев и Димитър Димитров.

За Атанас Кацарчев може да се говори много.Той е интересен играч, сменил важни държавни постове в няколко управления. Като зам.-министър на финансите от 24 юли 2001 г. до 6 март 2002 г. той е прибрал от държавна служба 951 976 лв. бонуси само за седем месеца. Така освен заплатата си даровитият финансист е докарвал по 136 хиляди лв. на месец бонуси в годините на славното царско управление. От там му остава и ироничният прякор Наско Бонуса. Реално във финансовите среди на Кацарчев гледат като на калинка, защото по специалност е геодезист, а като зам.-министър е отговарял за Агенция „Митници“.

Кацарчев е уволнен от поста на зам.-министър, след като предизвика грандиозен скандал в държавата с въвеждането на ДДС за лекарствата.

По-късно сам обявява, че минава в „частния бизнес на данъчните консултации“, но запазва апетитния пост на шеф на Надзорния съвет на „Информационно обслужване“ АД – фирма, която пази ключова за националната сигурност на България информация, а освен това пресмята резултатите от изборите. Тогава в някои медии се появяват съмнения, че е източена поверителна информация от стратегическата фирма, за да се използва за корпоративен рекет, но подозренията остават непотвърдени.

Следващият успешен сондаж на геодезиста е в креслото на шеф на Надзорния съвет на Българска банка за развитие АД. От август 2010 г. Кацарчев вече е кацнал на нов клон - член на УС на БНТ и отговаря за нейните финанси.

За Кирил Ананиев също има много какво да се каже, но е съвсем достатъчно да посочим, че е най-близкия човек на Владислав Горанов-финансов зам.-министър и министър в трите правителства на Борисов. Димитър Димитров пък е бивш зам.-министър на икономическото развитие на Виденов, подуправител на БНБ и шеф на Банковата консолидационна компания точно по времето на страшната финансова криза у нас през 1996-97 година. Той обаче вече не е в екипа, бе освободен преди три месеца.

ББР има и трима изпълнителни директори, които съставляват и Управителния й съвет. Главен е Ангел Геков, заместниците му Билян Балев и Илия Кирчев.

Геков вече е бил на този пост в ББР и сегашното му управление е второ поред.  През 1997 г. Геков оглавява управление "Кредитиране" в сегашната Уникредит Булбанк. През 2001 г. е бил в Стопанска банка. От 2001 до 2005 г. е бил изпълнителен директор на Росексимбанк, Общинска банка и Насърчителна банка (сега ББР). През последните три години, преди да се завърне в ББР, е изпълнителен директор на Търговска банка Д1 която е с турски капитал.

Билян Балев нашумя с това, че името му изтече в "Досиетата от Панама" като собственик на офшорка. Той призна, че има офшорна компания на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако. Яхтата му струва 650 000 евро и Балев отчете като грешка закупуването й.

Илия Кирчев тръгва да прави банкова кариера от прословутата "Агробизнесбанк" на пловдивските брокери в средата на 90-те години на миналия век.Кирчев е известен не само с финансовите си способности, но и с афинитета си към светския живот. В рамките на десетина години банкерът е задължителното присъствие на всяко клюкарско събитие в града, пише пловдивският сайт "Под тепето".

Сега за заплащането на труда на шефовете на ББР. То е направо европейско. По неофициални данни, защото официални няма, заплатите на висшия мениджмънт са около 19-20 000 лева месечно. Но както казват хора от бранша, те не са важни за управляващите банката ,тъй като раздаваните кредити и властта, която имат да решават на кого колко да дадат им се отплаща достатъчно.

Сега остава да видим кои ще са новите шефове на ББР и как ще подхванат работата, вече явно под опеката на мастития бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски. Защото точно това означават промените- и преминаването на държавния трезор към министъра, предложен от патриотите, но верен на ДПС Караниколов,     и увеличаването на кредитите към фирми на Пеевски впоследно време. Сигурно е само, че това е станало със съгласието и вероятно нареждането на премиера Борисов, който не би пропуснал толкова важна банка да му се изплъзне от ръцете, ако няма основателна причина.

https://frognews.bg/novini/peevski-veche-ima-banka-pri-tova-darjavna-podarak-borisov.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!