Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Облагодетелствал ли се е Прокопиев от връзки с политици? или да...

Софийският градски съд индиректно обвини САЩ и премиера Борисов в лъжа, след като постанови, че били „неистински и позорни твърдения” думите, че Иво Прокопиев „използва отношенията си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства”. Какви са обаче фактите, които кой знае защо „забравя съдът”?  Премиерът заяви пред Нова телевизия, че министрите Дянков, Трайков, Караджова и Плевнелиев са му доведени в първия кабинет от Прокопиев и Кръга Капитал. Специално за Плевнелиев го разбра и целият свят, след като изтече черно на бяло грама по въпроса от американския посланик Байърли до Държавния департамент на САЩ: „Влизането му в политиката се дължи на връзки с медийния магнат и индустриалец Иво Прокопиев”. Не е трудно да си спомним и обявите на неговото министерство във вестниците на Прокопиев, платени от МРРБ, докато му беше министър, които са само върхът на айсберга.

По отношение на Трайков, за когото Байърли твърди, че е препоръчан от Дянков, пък се доказа, че е е бил акционер в Каолин АД, докато е енергиен и икономически министър, а фирмата е собственост на Прокопиев. „Затова Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси преди четири години реши, че бившият министър на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков е в конфликт на интереси. Според институцията Трайков е действал в частен интерес в периода 2009-2011 година, защото е подготвил мотивиран доклад и участвал в приемането на решение на МС за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище Балабана в община Дулово, Силистра, в интерес на „Каолин” АД, където е притежавал 278 акции в тази компания”, обясни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. „Дори и след последното разследване на ДАНС от 2010 г. вероятността за справедливост относно тази сделка остава практически нулева. И как да е другояче, след като никой не опроверга съмненията, че лично Росен Плевнелиев е упражнил влиянието си това разследване на ДАНС да бъде занулено”, категорично заяви Антон Тодоров.
Накрая, преди броени дни прокуратурата обвини и влиза в съда ОПГ по продажбата на остатъчния държавен дял от енергото в Южна България на ЕВН от фирмата Булброкърс на Прокопиев. Директор на австрийското ЕРП преди да стане министър е Трайчо Трайков, а Росен Плевнелиев по време на посещение във Виена в качеството си на президент осъществи абсолютно недопустима оп портокол среща с втория човек във фирмата. В ОПГ според прокуратурата са Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев и негови момчета от Булброкърс. Според държавното обвинение целта на Симеон Дянков е била да облагодетелства БУЛБРОКЪРС ЕАД с близо 1 280 000 лв.
Разследващите разполагат с доказателства, че именно бизнесменът Иво Прокопиев е давал съвети на Дянков как да осъществи сделката и да се извърши продажбата на държавните акции в EVN.„Обвинението в частност е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на EVN България, на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизация - на независим лицензиран оценител. Това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Според Софийска градска прокуратура Симеон Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, който е действал като подбудител и помагач", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По-рано и бившият министър на икономиката Трайчо Трайков се сдоби с обвинение по това разследване на прокуратурата, както и собственикът на фирмата посредник Булброкърс.
След всички представени дотук доказателства неистина ли е Стоян Мавродиев да посочи, че царят е гол като каже, че Прокопиев „използва отношенията си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства”? За един съд питаме и за един честен частник.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!