Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От последните минути: Кабинетът пада в четвъртък, за да изпреварят бунта в понеделник...

Слухове от последните минути стигнаха до нас от наши източници в политическите среди. Според тях, на правителственото заседание в четвъртък, Бойко Борисов ще обяви оставката на кабинета. Целта е да се изпревари протеста на 11 септември, който ако съдим по вълненията в социалните мрежи, ще бъде огромен. Ако кабинетът падне по-рано, просто ще се тръгне на предсрочни избори, докато ако бунтът се състои, неговите цели са цялостна и основна "смяна на системата". Припомняме, че сходна схема се разигра през 2013 г., когато оставката падна 3 дни преди насрочения мега протест в цялата страна. Той събра общо 1 милион протестиращи, но конституционните механизми бяха вече задействани, и не се случи нищо друго, освен едни избори по старите правила.
Сега Бойко се гласи да направи изборите до Нова година, и после да опита 4-ти мандат като премиер по време на председателството на ЕС.

Идеите да "пусне кръв" като уволни няколко министри изглеждат недостатъчни, защото поне 2/3 от реториката в социалните мрежи е за Бойко поименно - ще го изгоним ли, или не. 
Според слуховете, премиерът има опозиция в кабинета и е било несигурно дали изобщо може да прокара оставката. Твърдо против са Патриотарите, които си повярваха, че 4 години са несменяеми. Валери Симеонов заплашил Бойко, че ако правителството падне, никога вече няма да може да разчита на коалиция с тях.
Въпреки това, и въпреки съпротивата на част от герберските министри, Бойко изглежда си е осигурил мнозинство в МС, за да се подаде оставка. Това го освобождава от по-неприятния вариант да подава лична оставка като премиер, което технически би довело до същото. Но тогава би излязло, че той лично е виновен за всичко и поема цялата отговорност.
Ако в четвъртък кабинетът падне, след това има 3 седмици "парламентарна рулетка", което означава, че парламентът ще се разпусне в началото на октомври. А изборите ще се насрочат в началото на декември.
Ако правителството не падне, протестът е на 11.09 от 17 ч. пред Народното събрание...

Г.Н.

http://www.gudelnews.com/2017/09/blog-post_4.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!