Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужасяващо разкритие: Ценови Армагедон се вихри в България! Борисовият капитализъм стана ДИВ и ВАРВАРСКИ! Вижте...

Големият българскиписател-класик Алеко Константинов в своя ненадминат роман „Бай Ганьо“ пресъздаде образа на току що появилия се на бял свят, български капиталист. Две черти характеризират този мрачен герой на онова време – свирепа жестокост и пълна безскрупулност.

Но Бай Ганьо Борисов, който, за съжаление, е герой и на нашето време, се отличава със същите черти. И днес той е нещо страшно, изпълзяло от мрачните бездни на далавераджийски нощи и погълнало в себе си всички коварни и злокобни похвати, с които западната капиталистическа върхушка  унищожава колонизираните народи.

Единствената разлика е, че вместо потури, бастун и калпак, днешния Ганьо носи марков костюм, разхлабена вратовръзка и държи отворена врата на луксозен автомобил, което сякаш говори: „Дръжте се, че Бай ви Ганьо иде.“

Има и още една разлика. Днешният Бай Борисовски капиталист, удря по размах на кражбите, поне 10 пъти в земята, своя именит предшественик. И това не са празни приказки. Само за 2016 г. десетки фирми са отчели печалба повече от 500%. А няколко български фирми отчитат печалба повече от 1000%.

От 6400 фирми и дружества, които са на отчет в Българската търговско-промишлена палата, на първите 100 места с най-голям процент  печалба, са фирмите, заети в хранителната промишленост с 1000% и над 1000% печалба, после идват търговските фирми – с над 700% печалба,  следват фирми в сферата на химическата промишленост, услугите, строителството, транспорта, с по 500 и малко над 500% печалба.

Някой ще каже ли сега, че днешните Бай Ганьовци не са били повече от прилежни ученици на своя едновремешен учител?

ФИРМИ И ДРУЖЕСТВА С НАД 500% ПЕЧАЛБА

Ще се намерят хора, които да твърдят, че фирмите са имали голям оборот и са направили печалба. Само че не е така. За да имаш 1000% и над 1000% печалба, а и каквато и да е печалба, трябва най-напред да я заложиш в цените на стоките, които продаваш. Иначе колкото и оборот да имаш, такава печалба никога няма да реализираш. Най-многото, за да се правиш на богат, можеш да харчиш оборотните средства. Но това ще е за сметка на бъдещи инвестиции, разширяване на производството, подобряване на качеството му и осигуряване на по-добро заплащане на работниците.

Нека кажем и че такъв процент печалба няма в никоя страна. Процентът винаги се движи около 20% максимум 30% и то за страните с ниска или несъществуваща държавна регулация на цените. Другите са с по 5 – 6% печалба.

При нас обаче, процентът печалба е от 500% до 1000% и над 1000%. За какво ви говори това? Веднага става ясно не само, че липсва каквато и да било държавна регулация на цените. Става ясно, че „пазарния“ хаос се вихри навсякъде и във всички сфери на българския стопански живот. Навсякъде, където „честните частници“ са си направили фирми и дерат кожите на бедните български граждани. Като съдират по 10 кожи, ако трябва да бъдем по-точни и искрени.

Следователно, третото правителство на Борисов я е ударило съвсем през просото. Защото не е възможно министрите и самият Борисов да си затварят очите за този ценови апокалипсис…и да не получават нещо в замяна. Нещо, като комисионни, които ще ударят в земята и бившия „Мистър 10%“ Александър Божков.

Значи този ценови Армагедон се вихри с протекцията на отделните министри в правителството Борисов 3. Което не се интересува от нищо друго, освен да понатъпче колкото може повече дисагите си, за времето, което му остава във властта. Затова не случайно първият приоритет на президента Радев, в новия политически сезон е борбата с корупцията по висшите етажи на властта.

ДРУГИ ДРУЖЕСТВА В ТОП 10

И още нещо. Това вандалско ограбване на обеднелите до крайност хора в България се прави без оглед на бъдещото развитие на различните отрасли на промишлеността. Онова, което споменахме преди малко за инвестиции от страна на тези фирми… За разширяване на производството и откриване на нови работни места…За подобряване качеството на продукцията и по-добро заплащане на персонала…Това остава засега в сферата на мечтите.

По простата причина, че Борисов и неговите пудели във властта изобщо не се интересуват от тези неща.

Надеждата ни е в Румен Радев. Дано той успее да озапти развилнелите се Борисови Ганьовци. Иначе ще се наложи народът да ги озаптява. По трудния начин.

С протести и НАРОДЕН СЪД.

Автор Иво Македонски, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!