Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шпионски цирк? САЩ гонят руски шпиони, "служители", за дето Русия им прогони техните – очаква се реакцията

САЩ дадоха на Русия срок до събота да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и два свои дипломатически отдела в Ню Йорк и Вашингтон. Решението е взето в отговор на драстичното съкращаване на дипломатическия персонал на САЩ в Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изявление Държавният департамент уверява, че иска "да сложи край на порочния кръг" на влошаване на отношенията между Вашингтон и Москва и изразява надежда, че днешното му решение няма да доведе до "нови ответни мерки".

Миналия месец Русия нареди на САЩ да съкратят своя дипломатически и технически персонал в дипломатическите си мисии в Русия до 455 души, след като Конгресът на САЩ с голямо мнозинство одобри нови санкции срещу Русия, припомня Ройтерс. Мотивите на руската страна бяха, че дипломатическото присъствие в двете страни трябва да е реципрочно. Преди това, в края на мандата на президента Барак Обама, в края на декември 2016 година, администрацията на САЩ конфискува два руски дипломатически имота. Тогава 35 руски дипломати бяха обявени за персони нон грата заради обвинения, че развиват разузнавателна дейност. 

"Смятаме, че това действие (на Русия) бе непредизвикано и вредно за отношенията между двете ни страни. В духа на паритета, на който се позовават руснаците, молим руското правителство да затвори генералното си консулство в Сан Франциско и две помощни дипломатически сгради във Вашингтон и Ню Йорк. Тези затваряния трябва да се извършат до 2 септември", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Рекс Тилърсън изрази съжаление от решението на САЩ да поискат затварянето на руското генерално консулство в Сан Франциско и други две дипломатически сгради, предаде Ройтерс.

"Москва ще проучи внимателно обявените от американците нови мерки, след което ще бъде съобщено за реакцията ни", се казва в изявление на руското външно министерство.

"Държавният секретар (на САЩ) специално се обади да информира, че в близко време ще бъдат обявени допълнителни ограничения на дейността на руските дипломатически представителства на територията на САЩ и изложи основното им съдържание", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Освен консулството в Сан Франциско се иска затваряне и на руските търговски представителства в Ню Йорк и Вашингтон. Държавният департамент уточни, че засега не се експулсират руски дипломати и Русия е била уведомена, че може да ги преразпредели в други свои дипломатически мисии в САЩ.

"Министърът (Сергей Лавров) изрази съжаление от ескалацията на напрежението в двустранните отношения, която не е инициирана от нас", се казва в изявлението на руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

В края на юли, в отговор на гласувани от Сената на САЩ нови санкции срещу Русия, руският президент Владимир Путин нареди персоналът в посолството и консулствата на САЩ в Русия да бъде съкратен до 1 септември със 755 души до 455 души, колкото са служителите на руските дипломатически мисии в САЩ.

В началото на август САЩ трябваше да напуснат и две свои дипломатически сгради близо до Москва. Вашингтон беше заявил, че ще съобщи отговора си преди 1 септември.

"С новите мерки двете страни ще имат по три консулства всяка, но решихме да позволим на руското правителство да запази някои помощни дипломатически сгради, за да се сложи край на порочния кръг в отношенията ни", обяви Държавният департамент и отново призова за подобряване на американско-руските отношения, които според Вашингтон сега са в най-лошото си състояние от Студената война насам.

http://epicenter.bg/article/SASht-narediha-na-Rusiya-da-zatvori-konsulstvoto-si-v-San-Frantsisko/135239/7/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!