Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създават супердържава от Еврозоната, ние сме отвън

Реформите на Европейския съюз вече са в ход. Първият проект, който добива очертания е свързан със страните, приели еврото като парична единица, известни като Еврозона. Решителният глас на Германия за промените в Европейския съюз вече е даден. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложенията за създаване на позицията „икономически и финансов министър“ на еврозоната и Европейски валутен фонд, с което сигнализира готовността си да преследва още по-дълбока интеграция на зоната с единна валута, съобщи "Файнейшъл таймс".

С парламентарни избори след по-малко от месец Меркел се оказва под натиск да отговори на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа на еврозоната. Той призова за създаването на бюджет на еврозоната, който да бъде гласуван от парламент на еврозоната и контролиран от финансов министър.

Това е първата крачка към създаване на европейска супердържава, коментират експерти. Следващите ще са създаване на общи военни части и обща гранична полиция на основата на Шенген, но без държавите, които не използват еврото.

Освен това Меркел подкрепи „евробюджет“, който да може да разпределя средства на страните, които прилагат икономически реформи, но „на които Пактът за стабилност и стремеж не позволява особено пространство за маневри“.

Страните като България, които са извън Еврозоната и Шенген засега нямат шанс да попаднат в супердържавата. Все пак вероятно ще има механизми за присъединяване в този привилегирован клуб на богатите европесйки държави, но за нас едва ли това ще е актуално в следващите 10 години. Докато Румъния вече обяви ,че възнамерява да влезе в Еврозоната през 2022 година.

https://frognews.bg/novini/sazdavat-superdarjava-evrozonata-nie-sme-otvan.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!