Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хотелиери: Туризмът ни е тежко болен, а го лекуваме, като внасяме работници от Молдова и Украйна

Да наемаш работници от Беларус и Молдова, за да спасиш туризма е като да страдаш от тежка болест и да се лекуваш с аналгин, твърдят хотелиери. Кризата за работна ръка е голяма, но никой не прави нищо, за да се разреши тя, казаха още те. Самите те обаче също нямат предложение как да се излезе от ситуацията бързо. Единственият вариант, който виждат, е да се наблегне в обучението на кадри в училищата и университетите, но при този вариант ще минат години, съобщи "Бургас инфо". 
 "Ще трябва да увеличим и заплатите, признаваме, че в момента те са ниски за квалифициран труд, но не можем и да плащаме повече, при положение, че няма квалифицирани работници. Няма да забравя едно интервю, на което при мен дойде младо момиче, живеещо още под покрива на родителите си, извадено като от модно списание и без ден трудов стаж. Позицията, за която кандидатства беше ваучерист - взимат се данните от ваучерите на туроператорите, с които пристигат туристите и се въвеждат в софтуер. Това е позиция, която може да върши всеки, който може да чете и ползва компютър, няма изисквания за образование, владеене на чужд език или други специфични умения, които тя така или иначе не показа.

На въпроса ми каква заплата очаква, момичето чукна с обработен маниер и огромен маникюр в скъпия си телефон и изпод мигли отговори - Изчислила съм, че ми трябват 2000 лева на месец, за да си поддържам стандарта на живот...", разказва мениджъра на един от големите хотелски комплекси по северното Черноморие и добавя, че тази година са отчели много силен сезон и пари за заплати има, и те са готови да плащат подобаващо на всеки, който покаже квалификация и умения.  
И макар изход от кризата с наемането на квалифицирана работна ръка все още да няма, по-находчивите хотелиери са намерили начин да възнаградят и задържат най-добрите си служители като им осигуряват целогодишна заетост и то не къде да е, ами в екзотични дестинации като Канарските острови и други подобни.

Източник: Frog News

http://www.gudelnews.com/2017/08/blog-post_274.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!