Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дянков, Трайков и Прокопиев отиват на съд за сделката с ЕВН. Няма страшно – ножът е дървен...

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
 
В началото на тази година бизнесменът Прокопиев стана обвиняем по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД. Той е привлечен като обвиняем по досъдебното производство на СГП, по което е обвиняем и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По същото производство бе предявено обвинение на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.
 
Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията - престъпление по чл. 283а, т. 1, вр. чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 вр. ал.1 от НК.  

Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“. Разследването по делото продължава.

Трайчо Трайков беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството. Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция.

По това производство другият обвиняем - бившият финансов министър Симеон Дянков, който е в чужбина, обеща да съдейства на прокуратурата. " Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес", съобщи Дянков в личния си профил във Фейсбук след като се появи информация, че може да бъде обявен и за издирване.

http://epicenter.bg/article/Dyankov--Traykov-i-Prokopiev-otivat-na-sad-za-sdelkata-s-EVN/134986/3/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!