Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спас Колев: И като се започна една злоба...

Протоколът и дипломатическия етикет са нещо много сложно , за да го оставим на домашните шивачки

Куцо и сакато , кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за поведението , протокола и етикета на Радева - от " сандалетките " до шева над талията. И както винаги най-кресливите са онези , дошли от покрайнините на калта НиЛотки и съпътстващи

Спас Колев
Фейсбук
 
И като се започна една злоба съпътствана с абсолютно непознаване или придружена с консервативно неприемане , та човек да си помисли , че Делон снима римейк с работно име " За кожата на една Президент-ша "....
Куцо и сакато , кьораво и слънчасало се изреди да дава оценки за поведението , протокола и етикета на Радева - от " сандалетките " до шева над талията. И както винаги най-кресливите са онези , дошли от покрайнините на калта НиЛотки и съпътстващи Елудрилки , чиито баби сякаш оня ден са присъствали на изложението на Диор от 1947-ма , а Баленсиага , Куреж , и Балмен с фини жестове , коприна и кашмир са опипвали снагите им , че да прилепнат творенията...Същите Тези , чиито дядовци са наблягали повече на шльоковицата , отколкото на възпитанието.
Нямах намерението да вземам отношение , нито да бъда съдия , прокурор или адвокат , но се налага.
Защото ми идва в повече.
И ще си позволя малко съботно словоблудство относно етикета, протокола и тяхната проекция.

Качените снимки са от посещението на Брижит Макрон като придружаваща в Австрия , Румъния преди да стъпи във Варна и от първото й в Рабат , Мароко.

Ето какъв материал за упражнения по темата давам на родните НиЛотки , Елудрилки , пишман-етикетки и мадам-журналистиката !!!
Радева , Радева кучета я яли , ама какво да кажат за Евелина Щейнберг-Керн, Кармен Йоханис , Принцесата-съпруга Лила Салма ?
И тия ли не са наясно с етикета , с протокола, с облеклото и аксесоарите ?
То при Макрон и Радева - дотолкова и попадия мърда - ама Австрийката и Румънката направо по сандали :
УжасТ!
....
Протоколът и дипломатическия етикет са нещо много сложно , за да го оставим в обсъждане на домашните шивачки тропосващи басмата спазвайки указанията от " Бурда ".
Тези норми са " подвижни " , съобразени с място , време , час, структура и т.н.
....
Когато Брижит Макрон " булверсира " Франция при първата си официална проява с онази възкъса рокличка Елисейският дворец излезе с официално съобщение , че " ...няма строго определени норми по отношение на Президентшата...Notons au passage qu'aucun proto­cole offi­ciel ne déter­mine la taille de la tenue qui doit être portée par l'épouse du président, chacune des premières dames choi­sis­sant sa tenue selon ses envies...". В комюникето има и други откровения , но все пак някой трябва да го прочете - стига да няма онази смелост , че да обвини французите от двореца в неетикетно-протоколна провинциалност. 
Впрочем , за облеклото на Брижит в България френската булевардната преса - и там има подобни духовни помпинарки - писа , че било " малко повече екстравагантно за съпруга на президента ".
Но да се върнем в по-сериозното обсъждане , а то предполага набор от познания не само протоколни , но и тенденциозно-модни.
Макрон предпочита съветите на Никола Шекиер , който в традицията на " Къща за кожи и куфари " според първоначалното определение на Луи Вюитон от 1854г., е по-консервативен. С изключение на две-три " забежки " с Куреж / бялата й права рокля / и Балмен / тъмносиният рок-блейзър / тя неотклонно се облича от " ЛВ " от " глава до пети ". Консервативността при Вюитон обаче се проявява и при обувките , които като цяло са " затворени " ескарпини. А затворените ескарпини предполагат Чорап. Може и чорапогащник , но протоколът класира чорапа едно ниво над , което предполага пък жартиери , но това е друга тема.
Модерният консерватизъм е виден обаче и в онази червена рокличка с цип при вида на която нашите домакини от Люлин са получили навярно когнитивен дисонанс , или най-малкото: остро раздвоение между " Квеле " и " Некерман ".
А за " жилетчетата " в черно / Стендал...! / и синьо / Лубутен ...! / готвещите мусака направо им се отяжда !
При Радева , драги ми мои , нещата стоят по-друг начин : Тя носи модел от " Долче и Габана " , които са известни със своята " лековатост " или , за да ме разберете правилно - " модна лежерност ". Такава " лежерност " е абсолютно допустима от гледна точка на мястото на присъствие - " Евксиноград " , времето на присъствие - горещо лято , час на присъствие - по пладне. Онзи , който не е влизал в двореца , естествено няма понятие за неговото разположение , но незнанието не е аргумент. Ето защо от кота " фонтана " през зеленината и уникалните насаждения , та до морския бриз роклята на Радева е в унисон с обстановката. 
И тук идваме до обувките : Отворените ескарпини в цвят среден между " кафе о ле " и " екрю " пасват идеално на светлосиньото / елудрилките го наричат " азур " , ама ...нека / , като Го подчертават с един особен финес. А , както е известно , в този случай чорап е Недопустим !!!
Та , молим Ви , когато си позволявате оценки , скъпи ми " дами " бъдете по-едропанелни и широкомащабни, не изпадайте в клерикално , пардон - протоколно сектанство.
....
Имахме навремето Единен Държавен протокол. Джибров му беше началник. Джибров татко го учеше да си връзва правилно вратовръзките , че му стояха до над пъпа , ама беше началник.
Станко Тодоров обаче не харесваше Джибров и като Министър-председател създаде отделен Протокол при Министерски Съвет. Началник му беше дълго време Данчо Кожухаров , сетне посланик в Малта.Защо се връщам толкова назад ли ? - ами , защото и тогава имаше протоколни различия и тълкувания , но не излизащи от задължителната рамка на етикета. От протоколна гледна точка по-голямо и особено впечатление прави дали можеш да държиш и боравиш с лъжицата на масата , дали знаеш кой прибор за какво служи и следва , отколкото " невъзпитаността " и неетикетността на нашите пет горепосочени героини.
От протоколна гледна точка реверът , вратовръзката и жестовете на Президентите и Министър-председателите са от значително по-високо значение...Впрочем и в интерес на истината костюмът на Бойко Борисов е по-майсторски , класно скроен и ушит - няма гънки , няма разстояние между ревера на сакото и яката на ризата , съразмерен е - отколкото костюмите на Радев и Макрон / Jonas Cie , 450 euro /....
....
Ако се задълбоча бих посочил неприемливи и недопустими грешки в протоколно и етикетно отношение от приемащата страна по време на тази визита . Не съм склонен да утежнявам темата , пък и тези грешки не се отнасят до Радева , нито Макрон.
Да не стреляме по пианиста - той толкова може.
P.S. Наясно съм , че с остър тон засегнах доста хора.
Наред с това извинявам се на мои приятелки - дългогодишни дипломати , но не приемам техните упреци спрямо Радева за правилни. Не са. Отдавам го на малко по-големите им години и инерцията на консервативния етикет от онова , тяхното време. Което не задължава дамите днес да носят ръкавици и гепиери при 40 градуса , Не ли ?

P.S. 2. Пояснения :
- Ескарпен , фр. Escarpin , от италиански Scarpio - фина дамска обувка с висок или среден ток , много тънка подметка , която показва горната част на ходилото , може да бъде закрита или отворена
- Елудрилка - нарицателно за специалистка по френска любов от аристокрацията, идва от френската почистваща вода за зъби " Елудрил "
- Помпинарка - от италианското " Pompinara " буржуазка , специалистка по фелацио

http://epicenter.bg/article/Spas-Kolev--I-kato-se-zapochna-edna-zloba-/134915/11/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!