Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужас! Мръвките у нас са Евтини, защото се правят от…

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС!

Това са поредните данни, изнесени от Евростат, която  е малко поостаряла, защото данните са от миналата година. Оказва се, че ние не само сме най-месоядните в целия Европейски съюз, ами и даваме  средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, каквото и да значи това – процент от какво, от заплатата ли, от общата продукция на пазара ли…

По данни на НСИ пък през миналата година среднатаконсумация на месо на у нас  е била 32 кг на човек! Изобщо си живеем весело и охолно и си правим барбекю през ден.

Изяждаме  по 12 килограма пилешко, по 10 свинско, по 7 кила кайма и само кило агнешко. Е, скъпо е…

Колбасите не влизат в сметката.

Защото да се говори за суджуци в това изследване, ще излезе, че е с политически привкус.  

Та те са спестени благородно на целокупния потребител.

Подобни данни би трябвало да ни замислят. Как така месото е най-евтино у нас? Някой ни прави благороден жест, като ни го продава на половин цена, или просто сме го взели на далавера?

В големите хипермаркети, където го продават като охладено, никак не е евтино, нито пък охладено. Личи си, че е било дълбоко замразено, после размразено, нарязано на пържоли, които където са се слепнали имат зеленикави или синкави петна и изобщо не мирише на прясна мръвка. Говори се, че наши търговци изкупуват военния резерв на западните държави, който се сменя на всеки две години и така „прясното прасенце“ се оказва, че е прекарало в различни фризери повече от 48 месеца, да не говорим и за транспортирането му до нашенските складове, а после до магазините.

Същото е и с пресните пилета.

Не ядем мръвка, а мърша.

И ако месото престои още два дни по витрините във вид на прясно и никой не го купи, тогава отива направо не на боклука, а за производство на колбаси. И за да не вонят, в тях се натъпкват всякакви подправки и подобрители, Е-та, химикали и какво ли не още. Народът хапва отровата, защото е евтина.

В част от другите колбаси пък изобщо няма месо, а  гума, соя, пилешки кожи и трътки, мас, суха маса, незнайно каква и малко есенция с ухание на свинско. Единственото месо, което се вкарва е пуешкото и то пак купено на смешни цени на едро от търговци в чужбина, които искат да го бракуват, но нашенски тарикати ги отървават от него.

Трети пък внасят „дупета“ от ЕС. Тази част на салама, която не се яде от европейците. Но на нашата трапеза присъства редовно.

Като количество вероятно наистина сме на върха на класацията по консумация на месни продукти.

Но като качество никой не казва какво ядем.

Една друга статистика показва, че сме най-болната нация в ЕС и умираме най-рано.

От барбекюто-менте ли, от подобрители, Е-та, от мършата на трапезата ли, кой да ти каже?

И смее ли… Skandalno.net

Автор: Станислава Славова, Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!