Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа очаква завръщането на 3000 бойци от „ислямска държава“, „Ал-нусра“ и Сирийската свободна армия

До 3000 бойци на ”ислямска държава” ще се завърнат по родните си места в Европа, заради военните загуби на ислямистите в Ирак и Сирия. Част от тях дори вече са се завърнали, се казва в доклад на Европейската комисия, цитиран от БНТ. Според експертите между 2011 и 2016 година 42 000 чужденци от 120 държави са били част от „Ислямска държава“. 5000 от тях идват от Европа, като страните с най-голям брой бойци в Сирия са Германия, Франция, Белгия и Великобритания. Граждани на Австрия, Дания, Финландия, Италия, Холандия, Испания и Швеция също са се присъединили към терористичната организация.

Според доклада завръщащите се в Европа са две групи. Първите са заминали по хуманитарни причини, за да се присъединят към Сирийската свободна армия, и да се бият срещу режима на Асад. Те се завръщат разочаровани и не са особено опасни. За разлика от втората група – бойци, заминали по идеологически и религиозни причини. Те са част от военните формирования на „ислямска държава“ и „Ал нусра“.

Експертите предупреждават, че именно те могат да организират нови терористични актове при завръщането си. Те имат боен опит, и са излючително недоволни и гневни от факта, че губят войната. Това може да ги накара да отмъщават по начин, който те добре разбират, чрез терор.

Експертите на Еврокомисията съветват властите да действат бързо и преценяват индивидуално доколко опасен е всеки завръщащ се от Сирия боец. Част от тях пътуват към Европа заедно с жените и децата си. Повечето от децата, родени пред последните години, в зоните на боевете нямат актове за раждане и документи за самоличност. Най-популярният път за връщане към Европа е през Турция.

http://bgjournal.info/evropa-otchakva-zavrashtaneto-na-3000-boytsi-ot-islyamska-darzhava-al-nusra-i-siriyskata-svobodna-armiya/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!