Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЦРУ и Пентагонът – «постоянни и стабилни» режисьори на цялата продукция на Холивуд от 1910 г. насам

Над 4000 документа на Министерството на отбраната и на ЦРУ, разкриващи огромния обхват на влиянието на американското правителство в Холивуд – включително редактиране на готови и писане на чисто нови сценарии и сваляне на критични филми, са били открити от независимия изследовател Том Секър и д-р Матю Алфорд, преподавател в университета „Бат“, от които документи в крайна сметка става ясно, че Пентагона и ЦРУ са „произвели“ поне 800 игрални филма и над 1000 тв-шоута от 1910 г. насам.

Двамата са получили документите по Закона за свобода на информацията и въз основа на тях сега пишели книга „Кино на националната сигурност“ /National Security Cinema/.

Сред тях са доклади на Министерството на отбраната и на ЦРУ относно промени в съответните сценарии, договори, сключени между двете агенции и кинопроизводители, правителствени меморандуми, свързани със съдържанието на конкретни продукции и т.н.

ЦРУ се включва в тези мероприятия, провеждани дотогава само от Пентагона след 1910 г., почти веднага след неговото създаване през 1947 г., въпреки че предшественикът му – Службата за стратегически дейности /O.S.S./ директно „подпомага“ производството на три филма непосредствено след Втората световна война – „O.S.S.“, „Cloak and Dagger“ и „13, Rue Madelaine“.

Всеки филм се занимава с прославяне работата на OSS – примерно по подпомагането на френската съпротива по време на войната и на американските тайни операции изобщо, естествено са анти-СССР и т.н.

От 1996 г. ЦРУ има и напълно официално Бюро за връзки с филмовата индустрия, базирано в самия Холивуд, за „оптимизиране“ на работата по тази линия.

Освен с пропаганда, съответните филми са имали предназначение да изпълняват и конкретни политически и даже чисто военни задачи през годините – напр. филми, предназначени да „минимизират“ последиците у американското обществено мнение относно използването на химическо оръжие по време на войните в Корея и Виетнам, масовите заболявания у американските войници, участвали във войните – било от употребата на „Ейджънт Ориндж“ срещу Виетнам, било от разните травматични психически синдроми и т.н.

Сред по-новите филми, „режисирани“ от ЦРУ и Пентагона са „Плачът на Слънцето“ с Брус Уилис за измислената операция в Нигерия, „Блек Хоук Даун“ за катастрофалния завършек на опита за инвазия в Сомалия през 1993 г., „Трансформърс“ и др. / Българска Легия за информационна защита – Bulgarian Infodefence Legion 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!