Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медът поскъпва с 20% заради избиването на пчелите

Измирането на пчелите у нас стигна 60 и дори 100% тази година. Заради високата смъртност на пчелите медът поскъпва с 20%. А според пчеларите около 1/3 от продуктите на пазара нямат необходимите качества, защото се смесват с украински и китайски мед. „Ядем български мед, смесен с нискокачествен китайски и украински мед“, това съобщи Николай Куменов, председател на Федерацията на българските пчелари по БНТ.

Куменов коментира поскъпването в продажбата на мед на дребно с 20%. Причината за поскъпването е, че тази година загубата на пчелни семейства е 60%, а в Русенско достига дори до 100%. Виновни за това са пестицидите, които земеделците използват при преработване на почвата.

По думите на Куменов в България, Сърбия и Румъния се произвежда най-качествения мед в света. Ние изнасяме продукта за много европейски държави, които го купуват, за да го сместват с техния мед. Годишното количество добив в страната ни е 10-11 хиляди тона, а износът ни за Европа се оказва 15 хиляди тона.

Обяснение за това е кондрабандата на нискокачествен мед от държави извън ЕС, като Русия и Украйна, който се смесва с нашия мед, за да има по-голямо количество за продан и това е един от сериозните проблеми за пчеларите, тъй като 30% от продукта в Европа не отговаря на основните изисквания.

Куменов посъветва потребителите на мед да се опитват да си го закупуват директно от пчеларите, но ако нямат тази възможност има лесен начин да се разбере дали той е качествен или не – ако сложите лъжичка мед във вода и той се разтвори за по-малко от 10 секунди, значи продуктът е некачествен и най-вероятно е с голямо количество чужди примеси. / ГЛАСОВЕ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!