Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Иво Христов: В циганския проблем се оглежда цялото уродство на българския преход

В циганския проблем като в капка вода се оглежда цялото уродство на българския преход.
 
Това заяви социологът проф. Иво Христов, депутат от „БСП за България“ в предаването „Лице в лице“ по БТВ.
 
Водещата Цветанка Ризова го призова да коментира собственото си изказване в парламента от преди десетина дни, в което той заяви, че циганите ще бъдат капсул-детонаторът, който ще разруши България така, както албанците са били капсул-детонаторът, разрушил бивша Югославия.

Докато се занимаваме с думички, процесите текат, отсече професорът, критикувайки лековатото отношение на медиите към този проблем, включително и БВТ и самата водеща. 

„Обърнете се към всеки демограф. Става въпрос за гета, в които вече пета генерация е асоциализирана. Тези хора ги използват за две цели – евтини гласове по време на избори и участие в престъпни схеми.

Циганите са жертви на този процес, те са жертви на целия български преход.
Циганите работиха преди 1989 г., имаха доходи, макар и не високи, бяха вкарани в система на интегрирано социално поведение. След 1989 г. те бяха изхвърлени отвсякъде“, каза проф. Иво Христов.

Той припомни, че капсул детонаторът не взривява, той доставя искрата. И затова те, циганите, няма да бъдат взривното вещество, но ще доставят искрата.

„Парламентът взима решения под формата на законодателни актове. В 99% от случаите те се внасят от правителството. Няма такива актове, които да доведат до промяна на положението“, смята той. Според него, няма ясна държавна стратегия за интегриране на циганското малцинство, освен корупционните стратегии за ромско включване, които се използват само за крадете от българи и цигани.

„Докато си играем на игрички там (в гетата – б.р.) цъка бомба. Да, тези конфликти са на битова основа. Да, има елемент на манипулация, но вие не можете да манипулирате нещо, което го няма“, бе категоричен проф. Христов.

"Тези огромни маси от хора са изпуснати от държавата, за да ги вкарате обратно в обществото е необходимо да се решат куп проблеми от българите, а не от циганите. Говорим за образование, здравеопазване и работа, икономика. Има нужда от образовани хора, но за да имат те място в обществото трябва да имат работа, значи икономиката да работи, да търси работна ръкао", бе категоричен проф. Иво Христов.

„В циганския проблем на България като в капка вода се отразява цялата порочност на българския преход“, заяви още той.

„Има една втора обсесия – да образоваме всички цигани и те ще станат едва ли не като Стив Джобс. Къде ще работят тези хора? Коя е тази българска икономика, която да има нужда от толкова образовани хора?“, запита риторично депутатът от БСП.

„Този проблем е отвъд всякакви политически игрички. Но не виждам нито капацитет да се разбере проблема, нито желание да го внесат“, добави той

По повод на думите му, че в българската икономика няма къде да се работи, водещата припомни, че навсякъде висят табелки „Търсим работни места“.

„Българският бизнес не иска да си плаща, той иска, ако може да мине по тънката линия. Как си представяте един инженер със заплата 550 лв. в индустриална зона „Тракия“. Колко време ще стои тук, след като в Германия ще започне от 2200 евро“, отвърна проф. Христов.
Бизнесмените ни предпочитат да дават печалбата си за луксозни коли и любовници, а не за заплати на своите служители, посочи професорът.

Социологът беше така мотивиран в тезите си, че почти не остави водещата да му зададе въпросите, които си беше подготвила.

И отново се върна на циганската тема: „Ние всичките плащаме съвместен кръвен данък, като плащаме социални плащания за циганките. Една циганка се подпира на метлата, двадесет я гледат – това е!“
Децата трябва да се извадят от гетата, които са криминогенна среда, е неговата „рецепта“ за справяне с проблема. „Циганчетата, които са осиновени и се връщат след 20 години. Вижте ги – това са съвсем различни деца“, даде пример той.
Проф. Христов бе категоричен, че циганският проблем е проблем на националната ни сигурност.

http://epicenter.bg/article/Prof--Ivo-Hristov--/132249/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!