Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вижте историята на фалшивата новина за „спуканата“ чашка на „Цанков камък“

Очевидно подвеждащата новина на вестник „24 часа“ от миналия петък забърка гласовит политически скандал между ГЕРБ и БСП през отпускарския месец август.

Невярната информация, че чашката на прословутия язовир „Цанков камък“ е спукана, бе използвана от ръководството на ГЕРБ за поредна атака срещу основния им политически опонент БСП и лично лидера на партията Корнелия Нинова.

Депутати на управляващата партия внесоха нов сигнал за строителството на хидовъзела, а премиерът заяви, че язовирът е "плувен басейн за 1 милиард, който ще си върне инвестицията след 3000 години".

От БСП контраатакуваха и посъветваха ГЕРБ "в сигнала им до прокуратурата да бъде включено името и на премиера Бойко Борисов, тъй като именно той открива обекта през 2010 г."

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова сезира и австрийската прокуратура и заяви, че ще съди всеки, който неоснователно забърква името й около проекта „Цанков камък“.

Как започна историята за „пукнатата чашка на язовира“

11 август 2017, петък

В петък, 11 август, във вестник "24 часа" излиза статия със заглавие "Чашата на яз. "Цанков камък" се пукна". В материала на кореспондента на изданието в Смолян се обяснява, че водите на река Гашня се вливат вместо в язовира на няколко километра под село Стоманово, защото коритото на реката е ронливо и се налага ремонт.

Информацията веднага е опровергана от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. В извънредно участие в сутрешния блок на БНТ той заяви, че няма никакво спукване на стената или чашката, "но има скъсване на поставената на дъното геомембрана. „Още по времето на строителството проектантът е предписал, че трябва да се направи оглед след петата година, и ние в момента, точно след като са изтекли 5 години от пускането, правим този оглед", обясни Петър Илиев

Позицията му бе повторена в обедната емисия на БНТ и цитирана от сериозните информационни сайтове.

Два часа по-късно на извънреден брифинг във Варна от 14.00 часа народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че "проектът за „Цанков камък“ е разписан по времето, когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров, а зам.-министър - Корнелия Нинова".

На същата пресконференция Александър Ненков съобщава: "ПП ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“ във връзка с необходимостта от ремонт на хидросъоръжението „Цанков камък“ заради установени дефекти в чашката на язовира. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“.

12 август 2017, събота

На 12 август шефът на НЕК Петър Илиев отново обяснява пред медиите, че "язовирът не е със спукани стени или чашки, а има скъсване на поставената по дъното му геомембрана, която се коригира. Реконструкцията ще отнеме месец, като язовирът няма да бъде източен изцяло".

14 август 2017, понеделник

На 14 август в 13.00 часа ГЕРБ внася сигнала за "Цанков камък" до прокуратурата, а на излизане от Съдебната палата депутатите от ГЕРБ продължават със заблудата за "спуканата чашка".

Десислава Атанасова: "Възможно е "Цанков камък" да крие риск за населението, с оглед вместимост, спуканата чашка на язовира, и пропускливостта на мембраната. Редно е да бъде направена цялостна, задълбочена експертиза. По времето, когато този проект е бил реализиран Румен Овчаров е бил министър на енергетиката, а Корнелия Нинова - зам.-министър. Нека и тя даде становище.",

Александър Ненков: "Става дума за нецелесъобразенн обект. И второ парите, които многократно са се увеличи, говорят за съмнения за схеми. Сигналът не е конкретно срещу някого. Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с фактите, които не са тайна. Ние просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето проучване".

15 август 2017, вторник

Усетили, че с твърденията си за „пукнатата чашка“ на „Цанков камък“ могат да създадат паника сред населението в Смолянско, във вторник управляващите коренно променят версията си.

В интервю за "24 часа" Александър Ненков вече не говори за "спуканата чашка", а за "мегаломанския проект "Цанков камък". И се застрахова: "дори нищо да не излезе от този сигнал (до прокуратурата - б.р.), в крайна сметка трябва да има превантивен характер".

В 10.00 часа на 15 август лидерът на БСП Корнелия Нинова изнася скандала в чужбина. В писмо до медиите тя обявява, че "сигнализира австрийското правителство и прокуратура за твърденията на ГЕРБ, че "Цанков камък" е корупционен проект". Нинова моли "австрийската страна да провери твърдението на българския министър-председател и да се произнесе - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици".

Едновременно с това лидерът на БСП съобщава, че "завежда дела на всички, които в последните дни са обвързвали името ѝ с този проект и са правели внушения, че е корумпирана".

Нинова изпрати писмо и до посланика на Австрия в България, като го моли той "да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта "Цанков камък" като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал", подчертава тя.

По обяд на 15 август ГЕРБ включва в несъстоятелното до този момент говорене на своите депутати енергийния министър Теменужка Петкова. На извънреден брифинг министър Петкова коригира волните съчинения на Десислава Атанасова и Александър Ненков за цената и състоянието на енергийното съоръжение.

„Чашката на язовира не е напукана, става въпрос за нарушена цялост на геомембраната по коритото на река Гашня, захранваща водоема“, обявява Петкова, оборвайки всички твърдения на своите съпартийци и публикацията „24 часа“.

Петкова обясни, че "в момента Националната електрическа компания извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана". С което потвърждава думите на шефа на НЕК от петък!

"Съоръжението не е опасно за хората", подчертава още министърът, опровергавайки недомислиците на Десислава Атанасова.

Теменужка Петкова определи проекта "Цанков камък" като политически, но седем години след изграждането му не се нае да спекулира дали е нужен или не.

По думите й единственото нещо, което може да се направи, е да се минимизират разходите по експлоатацията на хидровъзела и той да работи по начин, който ще позволи възвръщаемост на направените вече разходи. Тя обори и твърденията на Александър Ненков, че проектът струва 1.5 млрд.лв: "Вложените в "Цанков камък" средства са около 800 млн. лв".

Теменужка Петкова нито веднъж не споменава името на Корнелия Нинов, като какъвто и да е фактор в строежа на "Цанков камък", както това бе направено многократно от Десислава Атанасова и Александър Ненков.

http://epicenter.bg/article/Vizhte-istoriyata-na-falshivata-novina-za--spukanata--chashka-na--Tsankov-kamak-/134138/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!