Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вицепремиерът Симеонов: Ние сме заринати с благодарности... Продължаваме в Созопол

Поредният рунд от акция "тишина" ще продължи в Созопол, с нов залп проверки по дискотеките, за които също имало сигнали че дънят на високи децибели. Това стана ясно от изявление на вицепремиера Валери Симеонов, след проведения в Бургас Координационен съвет по туризъм. Вицепремиерът подсказа, че в идните седмици усилията ще се насочат и в тази посока, но според него ноу-хауто, което вече е наложено, ще продължи да се развива и да работи още по-успешно, пише „Монитор“.

„Имайте търпение, знаем какво правим. Проблемът ще бъде изцяло изкоренен и в момента виждате само първоначалните ни успехи. Предстои още много”, закани се Симеонов и допълни, че били затрупани с благодарност за това че спрели шумовата вакханалия.

Според него, в резултат на проверките вече имало спад на нарушенията по всички направления - кражби, проституция, спад на актовете за нарушаване на трудовото законодателство. "Няма нито един случай на стомашно-чрвени инфекции, няма обезглавяване с джетове, няма алкохол в туби", коментира вицето.

Симеонов отчете, че са издадени 132 заповеди за запечатване на обекти, 89 от които са за заведения. Имало заведения, които в сравнение с миналата година са качили оборота с цели 1000 %. Той цитира и конкретни цифри, според които Какао бийч е увеличил оборота си с 85%, а Бедрум с 87%. Според него има сериозни резултати от акция "тишина", а от вчера секнали и сигнлите за силна музика на горещия телефон.

„Работа на вицепремиера ли е да тръгва да затваря заведения? Не, но трябва да се покаже как трябва да се действа при задкулисни схеми и да се установи модел на работа. Това го правя и във Варна, но там не се е чуло. Все някой трябва да покаже модела. Нивото на шум в „Бедрум“ беше 114 децибела. Като спреш озвучаването на едно оборотно заведение, това си е финансова загуба. Беше иззета апаратурата. Вторият път, в 4 часа сутринта, не беше иззета, защото прецених, че няма смисъл да се влиза в сблъсък с хора, употребили алкохол. От „Оксижен“ са иззети 3 комплекта уредби, тази вечер ще бъде иззета и четвърта“, каза още Симеонов. По повод реакцията на шефката на Съюза на собствениците Елена Иванова, която обяви показните акции и затварянето на дискотеки за недопустимо, вицепремиерът отказа коментар.

„Смятате ли, че трябва да коментирам Елена Иванова и диджей Станчо? Коя е Елена Иванова, не е консултирала своето мнение с организацията си. Тя е пряко зависима от концесионера на плажа в Слънчев бряг. След като тя проявява интерес и ние ще проявим интерес към нея. Ние сме заринати с благодарности, затова че спряхме шумовата вахканалия“, каза Симеонов.

На въпрос как ще коментира спонтанния митинг в "Бедрум" и виковете "оставка", Симеонов отговори така: „Какво очаквате да викат, когато на някого са засегнати интересите? Как да коментираме виковете „селяни“? Ние сме бургазлии. Те викат на вицепремиера селяни, но викат и на полицията, и на вас. Това е разграничение между столицата и провинцията. Аз и на „Бузлуджа“ да бях и там щяха да викат „Оставка“. Вижте хората, които викат и ще си отговорите на въпросите“.

Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много трябва да се внимава как представяме този имидж. Още в края на миналата година започна обсъждането в детайли на статута на националните курорти. С този статут ще се определи как точно ще се извършват инфраструктурните дейности на територията на курорта, както и всичко, свързано с благоустройството в него. Много важно е да се приеме архитектурната им визия, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват, заяви от своя страна преди провелата се в Община Варна дискусия „За по-чист морски туризъм“ ресорният министър Николина Ангелкова.

За мен е от голямо значение дейностите, които се извършват в курортите, да са регламентирани, за да гарантираме качество на туристическия продукт, отколкото обратното. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация. Убедена съм, че създаването на специалния статут на националните курорти трябва да стане в тясно сътрудничество с бранша, защото българският туризъм зависи от съвместната работа с местната власт и туристическия бизнеса, посочи още министър Ангелкова. И допълни, че така ще може страната да се представя като предпочитана туристическа дестинация. Промените за територията на целия курорт зависи от промяна в Закона за туризма и наредбата, която ще заработи след приемането му, обясни министър Ангелкова. В момента Министерството на туризма подготвя специална визия за временните преместваеми обекти в курортите. Регламентирането й ще залегне в промените в Закона за туризма, който трябва да бъде внесен в Народното събрание през октомври. Позицията на ведомството е, че курортите ни трябва да имат ясен статут и тази тема ще бъде обсъдена нашироко с бранша.

Според нея с приемането на специален статут и съвместна работа ще се гарантира качеството на туристическия продукт в страната. Всички други еднократни и спорадични прояви биха довели по-скоро до негативно представяне на България като туристическа дестинация, отколкото обратното, коментира тя. Миналата седмица започнаха преговорите за 2018 г. с ТУИ, които ни поздравиха, че искаме да регулираме националните курорти, коментира още Ангелкова. Тя отбеляза също, че проверките на министерството са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете, но нямат нищо общо с тези на вицепремиера Симеонов.

Така министър Ангелкова отговори на журналистически въпрос дали инспекциите на туристическата администрация са координирани с действията на вицепремиера. „Навсякъде се правят проверки за спазване на закона, но начините и методите им не бива да вредят на българския туризъм. Инспекциите, които се извършват от Министерството на туризма, са само на плажовете, не и по отношение на хората. И винаги са в светлата част на денонощието. Когато бъдат установени нарушения, се правят предписания, а след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени, следват санкции“, обясни още министър Ангелкова.

По време на дискусията за по-чист морски туризъм кметът на Варна, Иван Портних заяви, че „Община Варна е пряко ангажирана с темата за по-чист туризъм, тъй като, ако не се решават тези проблеми, няма как да разчитаме на устойчиво развитие на туризма във времето. Това е един от основните мотори на икономиката при нас. Радвам се, че в последните години се направи изключително много. Благодарен съм и на правителството, че имаше редица отложени проекти, които успяхме да реанимираме. Визирам инвестициите в пречиствателни станции, поетапния ремонт на градската пречиствателна станция и изграждането на пречиствателната станция на „Златни пясъци“, за да се решат проблемите с отпадните води. Друг проект, е регионалното депо за отпадъци и системата за управление на отпадъци. Това са инвестиции за 104 млн.лв. Сами разбирате, че това са проекти, които не са видими в ежедневието ни, но са изключително важни за нормалното функциониране на града. Имаме много текущи въпроси за решаване, най-вече със сметосъбирането в активния сезон. Относно системата за биоразградимите отпадъци, водим активен диалог с представителите на бранша и с представителите на двата големи курорта. Поетапно се върви към създаването на едно общо взаимодействие“, добави кметът на Варна.

http://epicenter.bg/article/Vitsepremierat-Simeonov-otiva-da-proveri-tishinata-i-v-Sozopol/134095/2/48 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!