Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутатите вдигнаха драстично разходите си за консултанти, нито един не е отчел какви допълнителни пари е получил!

Въпреки че почти нищо не свършиха през първата сесия на 44-тия парламент депутатите са отчели, че са направили допълнителни разходи в размер на 2 180 000 лв., които са поети от бюджета на Народното събрание. Това съобщиха от администрацията на НС на запитване на „Сега“. Сумата е с над милион и двеста хиляди лева, или с около 120%, по-голяма в сравнение с изхарчените допълнителни средства през първата сесия на предишния парламент през 2014 г.. Разплатените средства тогава са 956 202 лв.
Съгласно правилника на Народното събрание бюджетът му поема допълнителните разходи на народните избраници в размер на 2/3 от заплатата им, която в момента е три средни заплати в обществения сектор. С парите се покриват разходи за сътрудници, консултации, експертизи, за наети помещения и др. Отново според парламентарния правилник нещатните сътрудници на депутатите не получават пари от бюджета. Отделните парламентарни групи определят сами как да разпределят допълнителните средства, как да става отчитането, както и контролът върху разходите. На всеки три месеца депутатите информират ръководствата си какви пари са похарчили, като допълнителните средства „могат да бъдат обявявани и на страницата им в интернет“, пише в правилника.

От началото на дейността на това Народното събрание обаче нито един депутат не е отчел публично допълнителните си разходи. Това се отнася и за независимия Ангел Исаев, за когото условието да се отчита не е пожелателно, както е за останалите му колеги. От 18 април до 31 юли бившият депесар е получил 9093 лв., съобщават от администрацията, като засега не е известно за какво и на кого той е платил с тези пари.
Най-много допълнителни разходи са отчели 95-те депутати на ГЕРБ – 862 130 лв. Следва 80-членната група на „БСП за България“ – 727 468 лв. „Обединени патриоти“ са направили допълнителни разходи в размер на 245 316 лв., ДПС – 227 015 лв., а „Воля“ – 109 120 лв.

СЕГА
http://www.segabg.com/article.php?id=867803
 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!