Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако баба ви на село гледа 51 кокошки вече е законоНАРУШИТЕЛ, според нова безумна наредба на ГЕРБ!

По новите нормативни постановки бабиния селски двор е „животновъден обект“.

Като такъв трябва да бъдат спазени всички изисквания към обекта, включително и тези по НАРЕДБА № 44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.

На 11.07.2017 г. влезе в сила последната поправка на наредбата, в която читател на AGRO Journal откри предизвикващ интерес момент, а именно намаляването на броя отглежданите птици. Тук не става дума за онези обекти които целят промишлено производство, както и за тези, които участват в разпределение на евро фондовете. Става дума точно за бабиния двор. Новата наредба повелява -50 възрастни птици независимо от вида и100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида.

Редукцията е съществена в сравнение с предната норма – 100 възрастни птици и 150 бройлера или подрастващи птици от други видове.

Кое налага тези промени, не ни е известно, ще сме благодарни на мнения на експерти и специалисти, които да пояснят смисъла на тази „грижа“, при все, че в българското село птичият двор е описван още в най-старите приказки и предания като традиционен източник на продукти за храна. Предаваните знания с поколения, изхранени поколения по „методите на баба“, са напълно „компрометирани“ днес от нормативни документи, които казват на бабите как да гледат щастливи и доволни кокошки за… храна. Не водим кампания против хуманното отношение към животните. Това, което ни накара да обърнем внимание бе въпросът – дали вече не се излиза от нормата за хуманното отношение към хората!? Все ограничения, все европейски норми, мерки и аршини. Не е ли и без това пълен със ставила българския волен дух?

Целта на този текст е да призове всеки, който отглежда селскостопански животни, в каквито и размери да е стопанството да се запознае много внимателно с наредбата и промените по нея, за да не изпадне в ситуация на невежа. Разбира се това важи за всички видове животни в „двора“. Не отдавна разказахме за случай на немаркирана една от трите кози на жена, която очакваше животното да бъде умъртвено по ветеринарни съображения.

Отново подчертавам – законите трябва да се спазват, но и задължително трябва да се пишат в интерес и полза на хората. Всяка друга причина е лицемерие, нагаждачество за едни пари и дори предателство на националния поминък.

И. Димитров, аgro-journal.com

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!