Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евгени Дайнов: Кабинетът ”Борисов-3” е провал

В по-голямата част от стоте дни не бяхме в състояние истински да оценяваме действията на правителството.
Нямаше програма, спрямо която да полагаме правителствените действия, та да стигнем до заключения. Когато накрая програма се появи, тя не ни свърши особена работа, тъй като единствените конкретни неща, разписани в нея, се отнасяха до някои транспортни проекти. Затова можем да отсъждаме за третото правителство на Бойко Борисов само, излизайки от най-общи съображения – т.е. сравнявайки неговите действия с онова, което правителствата по принцип би трябвало да правят, ако са демократични.

Национална сигурност и контрол върху територията.
Тук има някои несъмнени успехи. Мигрантският натиск на практика не съществува. Постави се същинското начало на уреждането на отношенията с Македония. Има и дефицити. Правителството продължава да не контролира цялата държавна територия. В нея има анклави – пристанище Росенец, в някаква степен и град Варна – в които не се осъществява волята на държавата, а волята на други субекти. В случая с Росенец – на руската компания „Лукойл“ и на руската държава. В случая с Варна – на местни феодали, свързани с Русия. Поради тази именно неспособност за контрол върху цялата територия, на България от години е отказвано влизане зоната на Шенген. Явно това правителство най-сетне е разбрало това послание, защото темата „Шенген” отсъства от програмата за управление. „Борисов-3“ е решил да остане извън Шенген, но да не се изправя срещу руснаците, окупирали части от собствената му територия. А това поведение е директен и насъщен риск за сигурността на държавата.

Правов ред и сигурност на гражданите

Правов ред продължава да няма, както се вижда от:
Продължаващия отказ на всички власти да се занимаят сериозно с казуса „КТБ”.
Очевидната паника, обзела висшите етажи на властта при новината, че този казус може да отиде за разплитане в САЩ, където „тримата шишковци” нямат влияние върху съдебната система.

Междувременно полицията не разкрива престъпления, а:
а/ Тормози курортисти на плажа Корал;
б/ Формира ударни бригади за безразборен побой в циганските махали около Варна (в който град, напомням, държавен контрол на практика не съществува).
Продължава безнаказаното превземане на фирми и показното унищожаване на неудобни предприятия (Дунарит). При липсата на правов ред, сигурността на гражданите не е нещо, което може да се случи.

Омиротворяване на обществените напрежения и потушаване на страстите в обществото
Това е много важна функция на всяко правителство, стига то да е демократично. В първите седмици на сегашното управление, като че тази функция се изпълняваше. В последните седмици, обаче, правителството започна да посочва „врагове на народа”, като например:
а/ Всички, които искат правов ред и разследване на КТБ;
б/ Всички, които искат природата да бъде съхранявана, като се спазват съществуващите закони за нейната закрила. Това са опасни игри, защото сеейки раздори из обществото, правителството създава напрежения, които рано или късно ще избухнат на повърхността. Поддържане на условията за развитие на гражданите: здравеопазване, образование, социални системи Тук няма никакви действия, нито – ясно декларирани намерения от страна на правителството.
Общ извод: освен договора с Македония, който е наистина много важно събитие, по всички останали показатели кабинетът „Бойко-3” е провал, създаващ сериозни рискове за близкото бъдеще.

Как се справят министрите?
По отношение на транспорта, продължава устойчивото поведение от последните осем години: България на никаква цена да не се включва в европейската система „зелени коридори” – т.е. модерният ЖП транспорт. България продължава да е единствената страна член на ЕС, която не влиза в тази система и обяснението е просто. Няма „наши” фирми, които да могат да модернизират ЖП-мрежата по европейски стандарти. Ще трябва да бъдат канени европейски фирми. А от тях не може да се открадне. Т.е. министър Московски продължава да върши онова, което върши от времето на „Борисов-1” – нищо съществено.

Министрите на образованието, социалната политика и здравеопазването не показват никакви съществени признаци на живот и нищо не може да се каже за резултатите от тяхната дейност. Министърът на вътрешните работи е очевидно крайно некомпетентен и освен това се остави да бъде вкаран в челен сблъсък със собствените си подопечни служители. Тук цъка бомба. Министърът на външните работи е засега златният медалист поради договора с Македония.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева е в очевиден шок след двойния шамар: Обяснението на Борисов от миналата година, че я издига за кандидат за президент поради това, че тя най-малко му е нужна; Обяснението на Борисов отпреди две седмици, че той нарочно е изгубил президентските избори – т.е. жертвал е ненужната му Цачева.

Ненужно активни – т.е. привличащи върху себе си огромен обществен гняв – са министрите на околната среда и на туризма. И двамата са фокусирани най-вече върху някаква своя война срещу „зелените”, която ще загубят, тъй като точно тия „зелени” са доста опитни и корави ветерани от такива войни. Това са и двамата министри, които рискуват най-бързо да се разделят с постовете си – т.е. тогава, когато Борисов прецени, че обществения гняв, който са предизвикали, пречи на управлението.

http://bgjournal.info/evgeni-daynov-kabinetat-vborisov-3v-e-proval/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!