Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Простихме се с Асен Гаргов, Лили Иванова пя ”Детелини” със сълзи на очи

И Йорданка Христова се сбогува с музиканта

България се прости вчера с големия музикант и композитор Асен Гаргов. На поклонението в църквата ”Света Неделя”, за да го изпратят в последния му път, се стекоха стотици негови приятели - Йорданка Христова, Константин Марков от ”Тангра“, актьорът Славчо Пеев и десетки други. Гаргов почина на 68-годишна възраст в понеделник, 7 август, след дълга битка с рака.

"Загубихме един достоен българин. Един прекрасен човек", каза певицата Йорданка Христова на влизане в храма.

"С Асен се познаваме от 1966 година, а първата група "Фактор" направихме заедно през 1968 година с Жоро Алексиев - солист на "Бандараците", да не забравяме, че "Щурците" тръгнаха оттам. Асен бе изключително честен човек, а като музикант нямаше по онова време такъв като него", разказа Веселин Тодоров от рок група "Фактор".

"Тогава всички ние бяхме самоуки рок музиканти, докато Асен вече имаше школа в Чили, където баща му беше работил като дипломат, знаеше над 300 латиноамерикански песни. Той започна сериозно кариерата си във "Фактор" - бяхме аз, Асен, Валди Тотев, Тенко Славов, Марсел Барух и по-късно - с Емил Димитров, там го хареса и Вили Казасян. Асен беше човек, който се раздаваше, не само в музиката, беше истински рок музикант," сподели Веселин Тодоров.

"Асен Гаргов беше един прекрасен човек, голям музикант и композитор", каза авторът на едни от най-красивите текстове за песни Александър Петров. "Заедно с него направихме преди 30 години една емблематична песен - "Развод ми дай", допълни Тодоров.

"Ние трябва да се почитаме, ако ни задминават разни управници и държавници, ние държим на гилдията", заяви естрадната звезда Йорданка Христова. "Асен Гаргов е достоен музикант и композитор, една голяма фигура с българската поп музика. Неговите песни идват от миналото, но със сигурност ще продължат напред", сподели Константин Марков от "Тангра".

Гаргов е автор на едни от най-големите хитове на емблематични имена в родната музика. Творческото му сътрудничество с Лили Иванова е паметно – оттам се раждат и култовите „Детелини“.

Гаргов беше забранил на примата на българската естрада да изпълнява произведенията му.  Но на концерт във Варна вчера Лили Иванова се разплака и през сълзи изпя вечните „Детелини”.

http://frognews.bg/novini/prostihme-asen-gargov-lili-ivanova-pia-detelini-prez-salzi.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!