Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бранимир Ботев със седем въпроса към Ангелкова: Защо отчетните данни на министерство на туризма и на водещите международни институции за прихода, който генерира туристическата индустрия в България, се разминават с милиарди левове?

Какви са реалните й мотиви за безумния натиск и нелепите проверки на Корал?

Защо България е на 73-ото място по туризъм?

Бранимир Ботев
Директор на EISA

Във връзка с трескавата активност на г-жа Ангелкова и публично отразяваните й нескончаеми проверки по морето, у мен възникнаха редица въпроси, част от които ще отправя сега, а част ще запазя за по-късен период, когато ще имам още повече информация и факти за тяхното реално осветляване.

  1. Ако премиерът Борисов не беше побеснял за таксата „празен стол“ и не я беше изпратил да провери на място, каква щеше да бъде реакцията на Ангелкова? Защото за фекалиите изтичащи в морето на плажа в Крайморие, функционирането на частен паркинг, край залива Болата, наглото поведение на мутрата-концесионер, който събираше пари за такса „шалте“, сблъсъците на групи силоваци по къмпинги и на Слънчев бряг, Ангелкова изобщо не реагира, беше по-тиха от водата и по-ниска от тревата сякаш става дума за туризма на Марс, а не на българските курорти.
  2. Какви са реалните й мотиви за безумния натиск и нелепите проверки на Корал? С тези действия не се ли разчиства терена  за определен „инвеститор“, който ще сложи ръка на прилежащите до плажа имоти, за сметка на природолюбителите и последните останали девствени кътчета по родното Черноморие?
  3. Притежават ли свекърва й и съпругът й фирма за недвижими имоти и подготвяли ли са процедури и сделки на имоти в курортни зони на България?
  4. В българските медии излезе информация, че министър Ангелкова е възложила еднолично на социологическа агенция срещу 114 000 лв. да осъществи промени в Националната Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България 2014-2030 г. Само да припомня, че съответната Стратегия беше приета от МС с Протоколно решение 22 от 04.06.2014 г. и само органът, който е приел съответния нормативен акт може да възлага промени и извършва промени. Как е убягнал този очевиден юридически факт на министър Ангелкова (която твърди, че има диплом за завършено образование по право)? Тук въпросите са повече от един:

-         След като има приета дългосрочна Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма през 2014, съгласувана с бранша, всички български министерства и одобрена лично от г-н Талеб Рифай, генерален-секретар на Световната организация по туризъм, кое налага само след 3 години и половина същата да се осъвременява. Какви са официалните мотиви на министър Ангелкова и пред кого ги е депозирала?

-         Има ли взето решение на МС за изменение и допълнение на собствения му нормативен акт (Стратегията) и възложил ли е министерски съвет на министър Ангелкова правомощия за това? Ако да, кога и с какъв документ?

-         След като цялата Национална Стратегия като разработка на 119 страници (без приложенията) е изработена и приета без държавата да похарчи и 1 лев, кое наложи похарчването на 114 000 лв. за нейното „осъвременяване“? Моля, министър Ангелкова публично да обясни! Обещавам, че ако това се случи ще присъствам и лично ще й задавам въпроси, отговорите на които обществото трябва да получи.

-         Какви хонорари са изплатени на хабилитираните лица и експертите, привлечени да работят по допълнението на стратегията?

  1. Защо България е на незавидното 73-то място в световната класация за развитие на туризма и вярно ли е, че спрямо предишен период имаме спад в класацията?
  2. И последен въпрос колко нощувки осъществени от чуждестранни туристи посетили България отчита министерството на туризма и каква е средната цена на нощувка?
  3. Защо отчетните данни на министерство на туризма и на водещите международни институции за прихода, който генерира туристическата индустрия в България, се разминават с милиарди левове?

Считам, че в интерес не само на туристическата индустрия, но на икономиката като цяло и на българското правителство е отговорите на тези въпроси да бъдат публични и министър Ангелкова да поеме отговорността да ги даде лично. 

С уважение към работещите в туризма и с очакване към министър Ангелкова,

http://epicenter.bg/article/Branimir-Botev-sas-sedem-vaprosa-kam-Angelkova--Zashto-Balgariya-e-na-73-oto-myasto-po-turizam-/133937/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!