Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Нова Загора се вдигна срещу циганите-биячи: БХК да си ходи!

Нова Загора стана поредният град в България, в който се проведе протест срещу насилието и агресията. Стотици излязоха, за да изкажат подкрепа на младеж, пребит от цигани преди седмица. 17-годишният ученик бе нападнат в гръб и ударян с бокс в главата от свой връстник от ромски произход.

Нападателят се ядосал, защото ученикът от местна гимназия не му дал цигара, тъй като не пушел. Български знамена и плакат с искане да бъде закрит Българският хелзински комитет издигнаха протестиращите от Нова Загора, пише “24 часа“.

Протестът премина мирно, той завърши с шествие по улиците на града. Срещу 17-годишния нападател бе образувано бързо досъдебно производство, очаква се през средващата седмица обвинителният акт срещу него да влезе в съда. Заради това, че е непълнолетен и с чисто съдебно минало, биячът е на свобода срещу подписка.

През изминалата седмица и общинският съвет в града излезе с декларация срещу насилието. Съветниците поискаха още 20 полицаи на щат, които да охраняват нощем реда в Нова Загора и най-вече в ромския квартал Шести, където по неофициална информация живеят около 10 хиляди души.

До 3 месеца в града ще заработят и нови охранителни камери на възлови места. Пострадалото момче е добре, но не дойде на протеста. При инцидента младежът изпращал приятелката си, с която били на разходка. Тя е дъщеря на полицай, който по силата на служебните си задължения днес охранявал протеста.

Преди седмица от побой след отказ да даде цигара в Бяла почина 18-годишният Алекс. Той също бе ударен от ром, който в момента е в ареста.

http://1den.bg/wp/?p=115481 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!