Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DW: Тръмп признава, че победител е Путин и Асад не може да бъде свален

САЩ спират военните си помощи за сирийските бунтовници. Така президентът Тръмп признава, че Асад не може да бъде свален, както и че победителят се казва Путин. САЩ обаче запазват зоната си на влияние в Сирия.

Американската военна помощ за сирийските бунтовници беше толкова незначителна, че спирането ѝ изобщо няма да се отрази върху неравновесието на силите. Правителството на Обама първоначално дълго се колебаеше дали да подкрепя бунтовниците, след което правилното решение: да не го прави. Защото много от оръжията, които Саудитска Арабия, Катар и Турция доставяха на тъй наречените „умерени“ опозиционни сили, в крайна сметка попадаха в ръцете на ислямистките екстремисти.

Окончателното спиране на и без това незначителните военни помощи днес, освен всичко друго, е и важен сигнал: САЩ признават, че Асад не може да бъде свален, както и че победителят в Сирия се казва Путин. За президента Тръмп свалянето на Асад вече не е приоритет, сега на преден план излиза борбата срещу т.нар. „Ислямска държава“ и ликвидирането на иранското влияние. По първата точка Вашингтон вече има план, по втората обаче – не. Така Сирия постепенно се разпада на три зони на влияние: Русия контролира западната част, Иран – териториите около Дамаск, а САЩ – всичко на изток от Ефрат. А това означава, че американците няма да се изтеглят от Сирия. 

http://bgjournal.info/dwtramp-priznava-tche-pobeditel-e-putin-i-asad-ne-mozhe-da-bade-svalen/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!