Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова: Не допуснах да станем изтривалка на престъпленията на управляващите!

Страхуваме се, че ще ни изкупят земята, ще я използват за спекулативни продажби. Нашата земя е най-евтина спрямо европейските и най-плодородна. Какво ни остава? Не остана нациоонално богаство в нашата държава, посичи лидерът на БСП.

„Най-логично е да поискаме списък на политиците, финансирани от КТБ. Заради истината и прозрачността, искаме всичко да е ясно. КТБ е огледалото на Прехода, кражба на гърба на народа. Смятам, че решаването на това дело, така че да се върне чувството за справедливост у хората, може да сложи край на модела на Прехода и да се тръгне по една постпреходна България с други принципи". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ и подчерта: Документът на прокуратурата е наречен „Моделът КТБ“.

В отговор на искания от нея списък на политици главният прокурор Цацаров я посъветва "да си чете НПК"и обясни, че в хода на делото тези имена ще излизат. Нинова отговори така:„Корупция с четене на закони не се бори, а с прилагане на закони.“

„Г-н Цацаров е казал, освен да чета НПК, че в хода на делото, което започва тези имена ще излизат, т.е. ще станат ясни, просто да видя какви са правилата на наказателния процес“, каза Нинова и обясни, че ще прочете още веднъж НПК. По думите ѝ обаче оповестяването на имената на политиците, финансирани от КТБ изглежда най-логичният ход.

„Вчера прокуратурата, обявявайки обвинителния акт в един допълнителен документ е записала, че има финансиране на различни политици от обществено-политическия живот. Това вече е официално на органа, който разследва. Заради истината прозрачността, общественото настроение и мнение - мисля, че е редно да се знаят имената на тези хора. Затова и написахме писмото“, каза Нинова. По думите й ако се погледне най-общо на КТБ, ще се види, че този казус е пълно огледало на Прехода.

Нинова се обяви за абсолютно нов орган за борба с корупцията, който да се изгражда след създаване на цялостна концепция за борба с корупцията. БСП ще представи такава концепция през новия политически сезон. "Не ми харесва закона за борба с корупцията, внесен от ГЕРБ. Това е описание и мотиви. ГЕРБ не предлага нищо ново. Тези, които не са се преборили с корупцията, остават в този орган. Това е неприемливо!", посочи Нинова.

Аз поисках срещата с президента Радев по елементите на националната сигурност - продажбата на земеделска земя, КСНС, борбата с коруцията и въпросът за СЕТА.

"Земеделската земя е национално богатство. Не е да си купиш апартамент. В закона, който внесе правителството, няма никакви гаранции, че тя ще бъде използвана по предназначение за производство. Не се знае кой ще я купи и дали няма да я използват за спекулативни продажби. Представете си - идва някой, не прави нищо и започва да я препродава", поясни Нинова.

"Страхуваме се, че ще ни изкупят земята, че ще я използват за спекулативни продажби. Нашата земя е най-евтина спрямо европейските и най-плодородна. Какво ни остава? Не остана национално богаство в нашата държава", посочи още тя.

"Забрани или ограничения за купуване на земя има и в Унгария, Полша, Словакия и Словения. Имаме шанс да станем лидери в този разговор, да бъдем водещи, да обясним на ЕК, че народите ни не са съгласни с тези изисквания на Комисията", подчерта Нинова.

По отношеие на скандала за НДК, лидерът на БСП заяви, че има непоследователни действия на премиера Борисов, които сочат че вътре в ГЕРБ има битка на лобита. „Вътре се бият за едни пари, за съжаление“, посочи тя.

"Това, което е направила Деница Златева по отношение на финансовите отчети на НДК, не освобождава от финансова и наказателна отговорност Мирослав Боршош. Цялата ситуация сега оправдава действията ми отпреди няколко месеца да не допуснем Деница Златева да остане в кабинета на Борисов. Времето показа, че сме били прави. Не допуснахме да ставаме изтривалка на техните престъпления!", категорична бе Нинова.

Валери Симеонов беше говорител на други, когато искаше да премахне годините за стаж. Менда Стоянова обяви това намерение в парламента, в мига, в който Симеонов се извини, поясни тя.

Нинова даде и оценка за 100-те дни на кабинета Борисов: Слаба!

Правителството не се справило с двете теми: бедност и сигурност.

По темата доходи – започна още по-голямо обедняване на хората.

По тема сигурност – на КСНС такива хубави неща разписахме, нищо не се случва. Имаше срокове – не се изпълниха!

Приемат се лобистки закони, които са в интерес на определени групи. Държавата е разтресена от скандали, скандали!, отсече Нинова.

Около какво да се обединим, попита тя

"Имаше едно нещо, което можеше да ни обедини - европредседателството. Но не стана. Кажете около какво да се обединим? Кражбите на плочки в НДК - това ли е председателството", попита Нинова.

http://epicenter.bg/article/Ninova--Ne-dopusnah-da-stavame-iztrivalka-na-prestapleniyata-na-GERB-/132578/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!