Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Папакочев: Патриотите са като бомба-лимонка за правителството

„Атака”, АБВ и БСП поддържат в Европа реномето ни на много стар приятел на Русия

Веселин Марешки гласува закони, които обслужват само бизнеса му

Волен Сидеров не е последователен дори и в реториката си, защо не почива в Крим или в Москва, попита журналистът 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Папакочев, евродоклад постави „Атака” на първо място сред опасните проруски партии в България. До каква степен формацията на Волен Сидеров има влияние у нас?

- Данните, които са получени от това изследване, са доста стряскащи, тъй като става дума за България, която е членка на Европейския съюз и на НАТО. Страната ни след 1989 г. е заявила своите прозападни пристрастия и е споделяла евроатлантическите ценности. В този ред на мисли, резултатите са тревожни, а за някои дори и шокиращи. 

- Ще попречи ли този факт за предстоящото председателство на страната ни в ЕС?

- Председателството ни в Европейския съюз е без никакви проблеми. Ротационното председателство е залегнало в основополагащите договори на ЕС. Именно заради тези договори председателството ни не може да бъде отменено или да се откажем от него. Става въпрос за един парадокс – европейска България, макар и да сме на дъното по всички възможни показатели, която трябва в рамките на половин година трябва да е лидер на Европа, има доста опасен брой политически формации. Става дума например за „Атака”, АБВ и БСП, които попадат в числото за най-антизападно настроените формации. Това поддържа реномето ни на много стар приятел на Русия. 

- Как си обяснявате факта, че традиционно проруски партии като АБВ и БСП, например, са на по-задни позиции в негативната класация?

- Аз изпитвам уважение към Ивайло Калфин, който беше доскоро едно от лицата на АБВ. Не мисля, че той е произточно настроен политик. Познавам и много хора в лявата политика, които биха се усмихнали, ако им кажем, че са проруски настроени. Става по-скоро за партии, които са настроени към бизнеса и към това, че търсят къде има пари. По-големият парадокс е водачеството в класацията в лицето на една „Атака”, за която може да говорим в минало време. Тази формация не съществува нито политическото, нито в медийното пространство от изборите насам. Когато подобна крайна партия попадне в задушаващата прегръдка и целувка на властта, умира. Понякога успява да се измъкне от прегръдката, но в нашия случай нещата не стоят по този начин. 

- Очаквате ли патриотите да препънат властта?

- Коалицията беше съставена от немай и къде. Патриотите са като бомба за ГЕРБ. Всичко може да се очаква от патриотичните формации, тъй като в тях участват непредсказуеми политици. Те нямат опит като политици и като управници. Затова винаги представляват потенциална опасност. Всичко зависи от ГЕРБ и от министър-председателя Бойко Борисов как ще успяват да ги укротяват, тъй като, както казах, те са бомба-лимонка, която всеки момент може да избухне. Леа Коен беше нарекла „Атака” националфашисти. Всъщност патриотите демонстрират националистическата си несъстоятелност. В момента те са по-ниски от тревата и разочароват своите привърженици. Около събитията в Асеновград никой не чу гласа им. Напротив, Волен Сидеров тръгна в друга посока. Това ли е човекът, който правеше митингите с викове и факли? Къде останаха антиромските и антисемитските изказвания? Това означава само едно – че властта очевидно си е казала думата. Въпреки че проучването показва, че „Атака” е най-антизападната формация, това не пречи на Волен Сидеров да почива на Лазурния бряг с партийния си елит. В същото време не отиде в Крим или в Москва, например. Те са непоследователни дори и в тази си идеология. 

- Сидеров беше противник на Турция и турските новини. Защо в момента не се чува да говори с тази реторика?

- Известно е, че зад най-изострената си националистическа реторика „Атака” е била против БСП и ДПС. Имаше достатъчно доказателства за куп договорки, особено при управлението на тристранната коалиция и при правителството на Пламен Орешарски. В 4 парламента „Атака” има депутати, които поне са се научили на двойнственост. 

- Каква е ролята на Веселин Марешки в парламента и вярна ли е, според вас, информацията, че е получавал инструкции и обещания от БСП?

- Веселин Марешки се възползва от всяка една възможност, за да лансира своите интереси. Не би ме учудило, ако той има връзки с всички видове партии, на които да предложи своята парламентарна група. Не бих се учудил такава група депутати в един момент да гласува с БСП и ДПС. Марешки е един бизнесмен. Не знам дали е получавал пари и инструкции от „Позитано”20, но смятам, че гласува с БСП за закони, от които има полза за бизнеса си. 

- Социалистите си искат паметника на Бузлуджа и монумента пред НДК. Каква трябва да е съдбата им?

- В началото на демократичните процеси през 90-те години паметникът на Съветската армия трябваше да изчезне. Тогава работех в 
национална медия и в предаването имаше най-различни мнения по въпроса, изказани с много силни емоции. Най-разумното предложение беше да викнем Христо Явашев, да опакова паметника и да го превърне в артефакт. Днес не знаем дали Явашев ще се съгласи да опакова такива дивотии като чинията или паметника пред НДК. Във всеки случай става въпрос за чисто икономическа изгода. Поддръжката и на двата паметника е безкрайно скъпа. Очаква се да се наливат пари в пясъчни дупки. 

- Прави ли опит БСП да провали председателството ни в ЕС с подобни провокации?

- По отношение на председателството ни в ЕС, нямаме кой знае какви политически различия. Имаме джавкания. По основните въпроси обаче ми се струва, че и лявото, и дясното гледат в една посока. По отношение на НДК има един факт, който трябва да виси като обица на БСП. В централното фоайе на „двореца” има една фигура на жена с протегнати ръце. Тя е посрещала делегатите на два партийни конгреса. Тя е като символ на този комунистически дворец на културата. Авторът е Димитър Бойков. Познавам близки до него хора. На смъртното си ложе той казва: „Как излъгах комунистите! Аз им дадох едно разпятие, до което минаваха за конгресите си”. За паметника на Старчев пред НДК обаче – забравете. Бузлуджа си остава на върха, да вълнува казанлъшките си привърженици. Ако могат, да направят чинията в някаква атракция. 

http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/georgi-papakochev-patriotite-sa-kato-bomba-limonka-za-pravitelstvoto 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!