Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Г. Марков: Проблем пред българското председателство ще бъде ограничаване намесата на чужди организации

"Проблем пред българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде ограничаване намесата на чужди организации и запазване на суверенитета на страната", коментира пред Радио "Фокус" бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков по повод приетите промени в Закона за съдебната власт.

По думите му същността на промените е невъзможността съсловни организации на магистратите да бъдат финансирани от чужди фондове и програми.

Марков даде за пример намесата на организации като тази на Джордж Сорос в Унгария и Полша.

"Трябва да обърнем внимание на текста на конституцията, според който не само че съдебната власт е независима, но и тя има самостоятелен бюджет. С това българският конституционен законодател е искал да обезпечи изцяло нейната самостоятелност. Българската конституция и бюджет всяка година осигурява много добри средства на работа на българските магистрати, те са високо платени и така трябва да бъде, тъй като отговорността им е голяма и не трябва да се подават на изкушения.

Спокойно биха могли да отделят сума, която сметнат за добре, за членски внос. Очевидно, че Централноевропейските страни няма да отстъпят суверенитета си срещу фондове. Основният проблем ще бъде този - докога цападноевропейските страни ще се държат към Централноевропейските като страни с второ качество, без те да са такива", обясни той.

Георги Марков коментира още, че всичко, което е можело да бъде направено като реформа в съдебната система, е вече направено, като нищо не пречи на магистратите да осъществяват бързо правораздаване.

"Извеждането на Прокуратурата от съдебната власт в самостоятелен орган би могло да стане, но няма да е решаващо. Създаването на единен антикорупционен орган също няма да доведе до положителна промяна", обясни Марков и допълни, че трябва да се спре да се дава за пример румънският модел на съдебна реформа.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/g-markov-problem-pred-balgarskoto-predsedatelstvo-shte-bade-ogranichavane-namesata-na-chuzhdi-organizatsii 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!