Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Америка за България“ с недопустима намеса в българското законодателство

Снимка: Фондация "Америка за България"

Фондация „Америка за България“ разпространи позиция, в която се изразяват опасения във връзка с промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничаване на финансирането от чужбина на съсловните организации на магистрати, съобщи „Дневник“. „Предложените нови разпоредби на практика отричат евроатлантическите ценности, които България и нейните съюзници от ЕС и НАТО споделят“, се казва в позицията. Фондацията е сред основните спонсори на засегнатите от промените сдружения.

Измененията бяха внесени от управляващите миналата седмица, а в сряда бяха гласувани на първо четене от правната комисия. Първоначално забраната включваше финансиране от всяка чуждестранна държава, но след изразена позиция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов от ГЕРБ обявиха, че между четенията ще бъде предложено от забраната да бъдат изключени държавите от Европейското икономическо пространство. На практика, ако промените бъдат окончателно гласувани, организациите няма да могат да получават средства от организации в САЩ. Срещу проекта се обявиха мнозинството от НПО-тата.

„Освен ясното противоречие с основни принципи на свободата на сдружаване, записани в българската Конституция и гарантирани от редица международни актове, по които България е страна, предложените нови разпоредби на практика отричат евроатлантическите ценности, които България и нейните съюзници от ЕС и НАТО споделят, и рушат дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България в толкова много области на обществения живот – бизнес, образование, гражданско общество, културно наследство, изкуство и култура“, се казва в позицията на „Америка за България“.

От организацията пишат, че „решително отхвърлят внушенията, че достъп до финансиране от „чужда държава или чуждестранно лице“ предполага зависимост на получателя и открива канал за неправомерно „влияние върху органите на съдебната власт“.

Фондация „Америка за България“ подкрепя призива на представители на гражданското общество към депутатите от Народното събрание на Република България да оттеглят или отхвърлят предложените изменения и допълнения към Закона за съдебната власт.

ГЛАСОВЕ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!