Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Менда Стоянова: Безработицата е ниска (заради емиграцията?), заплатите (НИ) се вдигат (Колко сме добре в Цифри)

„Статистиката отчита ръст от 9,8% на средната работна заплата“, посочи председателката на бюджетната комисия. Според депутатката от ГЕРБ дългият стаж не прави работника по-квалифициран.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви в ефира на БНР, че заплатите трябва да се вдигат, както и че безработицата е ниска.

Депутатката от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия се съгласи със своя събеседник председателя на КНСБ Пламен Димитров за увеличението на трудовите възнаграждения. Тя посочи, че според статистиката за година е отчетен ръст от 9,8% на средната работна заплата.

Стоянова обаче не се съгласи с Пламен Димитров, що се отнася до клас прослужено време. „Това е начин не за повишаване на доходите, а за разпределяне на средствата в една фирма между работниците“, смята тя.

Менда Стоянова припомни, че механизмът държавата да влияе върху доходите е определянето на минимална работна заплата. Тя каза още, че, когато един човек има 30 – 40 години стаж, това не го прави по-квалифициран от негов млад колега.

„В България безработицата е ниска, има части от страната на практика без безработица, а работната заплата и условията на труд са основният коз в това съревнование“, подчерта Менда Стоянова.

„Когато икономиката се преструктурира, ще имаме възможност за ръст на работната заплата, каза Стоянова като посочи, че в ИТ компаниите и фармацията възнагражденията са по-високи. Икономиката не може да се преструктурира с магическа пръчка“, отговори Пламен Димитров.

ГЛАСОВЕ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!