Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байганьовщина по родното Черноморие: Хотелиери искат такси „гледка“ и „климатик“! 6 плюс 6 е 18! 16,80 за шопска салата в Слънчев бряг

Такса "климатик" и такса "гледка" са хит по българското черноморие. Тази екстра по принцип върви в пакета с нощувката на мястото за настаняване, но на все повече места климатикът се заплаща отделно. Пригответе се да платите от 3 лв. - ако сте в Равда, например и до 10 лв. за климатизирана стая в Слънчев бряг. Не става въпрос за изолирани случаи, съобщава Канал 3.
 
    Оказа се, че иновацията е заразила и хотелиерите във вътрешността на страната, най-вече в хитови дестинации като Велико Търново, където хотел ви иска допълнителни 5 лв. над цената за нощувката, само защото имате климатик в стаята. Ако сте късметлии и гледката от прозореца ви е морска, а не сте принудени по време на почивка да гледате към контейнерите за боклук на съседния хотел, екстрата ще ви струва с 5-6 лв. отгоре върху нощувката или цената на пакета. Ако пък стаята се води "лукс", бонусът за гледка към морските вълни или поне към басейна на хотела, ще ви излезе даже по-солено от климатик - по 20-25 лв. отгоре.

Такива оферти има не само в лъскавите курорти, но и в по-непретенциозните градчета и селца като Ахтопол и Равда. Гледка "море" също се води екстра. Някъде тя символно е наречена гледка "Изток" и гледка "Запад". Западните гледки не са на мода по морето. Към списъка на новите екстри, които ни дерат това лято, се включват и удобствата да си паркирате колата пред хотела, на който сте гост. На много места вече не съблазняват курортистите с безплатен паркинг, а ви искат по 10 лв. допълнително, защото е екстра. За чадъра и шезлонга няма да говорим, защото е изтъркана тема - 24 лв. за чадър и два шезлонга на Несебър.

http://19min.bg/news/8/90925.html 

България, където 6 плюс 6 е 18

«Навремето в Горна Оряховица имало един келнер, бай Паскал. Той смятал така: 30 човека – 30 ракии. И за бай Паскал една – 40. 
Тези концесионери от снимката са му преки наследници.» Това коментира в профила си във Фейсбук Евелина Гечева.  Много от концесионерите на плажовете смятат, че ден година храни. /  fakti.bg

16,80 за шопска салата в Слънчев бряг

Ценови Содом и Гомор предлага българското Черноморие в разгара на летния туристически сезон, установи проверка на „Ретро“. Либерализацията е разтворила такава ножица, че свят ще й се завие дори на ресорната министърка Николина Ангелкова. 16,80 лева за шопска салата ще ви поискат в ресторант с романтично турско-арабско име в централната част на курорта Слънчев бряг. За 350 грама телешки бузи във Варна ще платите пък 13,40. Пак там пълнените с гъби калмари са 15,10 за 220 грама, а джоланче от 400 грама – 16,00.

Разбира се, според категорията на заведението и потребителската група на Слънчев бряг има и доста по-поносими цени. Малката българска водка дори във вървежна кръчма на крайморската алея е 2 лева, от каквато цена стартират и газираните безалкохолни. За толкова на тенекиен капан край пътя за Обзор може да се поръча и 150 грама цаца. Скумрията е двойно. Порция шкембе от близо половин литър може да се вземе от шублер за 2,80, а наливната бира варира от 2,50 до 5 лева. Десертите не падат обаче под 6 лева, като тук категорията на заведението не е от особено значение. Пържолата и печеното пиле за вкъщи навсякъде са 10-ачка.

Силна диференциация се забелязва обаче в затворените комплекси и по местата с компактни маси британски и руски туристи. Там малък дюнер може да стигне 15 лева, а парче пица – 20.

За българския турист на Златни пясъци почти няма свободна зона по плажната ивица, въпреки че по закон тя трябва да е 50 на сто. Концесионерите са опънали чадърите, но с допълнителни въжета надлъж и нашир и на практика остават едва 10 на сто от плажа за свободно ползване. Човек от Разград например трябва да легне в прибоя, ако не иска да плаща за чадър и шезлонг. Три кинта е сянката на плажа в Бургас. Добре че още никой не е изпищял за миналогодишното безобразие, когато за чадър и шезлонг на екзотичното плажче под Топола се плащаха 100 лева, защото в тях били включени и коктейлите.

В Албена за български туристи има пакетни промоции с 50 процента по-ниски цени в сравнение с миналата година, което се дължи на това, че сезонът като цяло е много слаб. / Ретро.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!