Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Молдова: Отказахме на ЕС и НАТО! Влизаме в Евразийския съюз! Когато започнахме първите разговори с представителите на ЕС, на страната ни бяха поставени ултимативно, много тежки и изключително неприемливи условия, относно бъдещо членство в ЕС и НАТО

Вчера президентът на Молдова обяви, че страната му поема курс към интеграция с Евразийския съюз. Това, според Игор Додон ще бъде най-целесъобразно за държавата. Само че, добави Додон, такава стратегически важна  стъпка няма да бъде решена от президента или от някой друг. Ще направим референдум и народът ще каже своята тежка дума.

Игор Додон потвърди, че страната му не вижда своето бъдеще в Евросъюза и НАТО. Ние имахме романтична представа за евроструктурите. Но когато започнахме първите разговори с представителите на ЕС, на страната ни бяха поставени ултимативно, много тежки и изключително неприемливи условия, относно бъдещо членство в ЕС и НАТО.

Ето защо държавното ръководство на Молдова категорично отказа каквото и да било членство в ЕС и НАТО. Защото нямаме никакво намерение да разрушаваме икономиката на страната си и всичко постигнато от народа на Молдова, само за да влезем в структури, които ни поставят ултиматуми още от първия ден.

Нашата визия за развитието на страната, подчерта президентът на Молдова е, че ние трябва да започнем да надграждаме в икономиката си, от нивото, което вече сме постигнали. А не да разрушаваме всичко и после да се опитваме да съживяваме руините.

Примерът на източноевропейските държави, които станаха членове на ЕС и НАТО е винаги пред очите ни. Ние видяхме как бюрократите от Евросъюза, стъпка по стъпка разрушиха икономиките на новите страни-членки. А после се опитаха да прехвърлят отговорността за това на техните държавни ръководства и на народите, които пък изобщо нямаха никаква вина за настъпилата разруха.

Наистина, в западните медии се надигна голям вой, когато ние отказахме да влезем в НАТО и ЕС. Но това си е тяхно право, поясни Додон. Явно много ги заболя, че има държави, които не се подчиняват на техния политически и икономически диктат.

Според мен, твърди молдовския президент, броят на държавите, които  отказват да се подчиняват на Брюксел и сега е твърде голям. И това се наблюдава, както при новите страни-членки, така и при старите. Защото диктатът на САЩ и ЕС вече стана непоносим.

Ето защо,  категоричен е Игор Додон, ние вече направихме първата стъпка като подписахме в началото на април меморандум за сътрудничество с Евразийския икономически съюз.

През октомври в Бишкек ще бъде взето окончателното решение. Тогава ще подадем заявка да получим статут на наблюдател в Евразийския съюз. Статутът на наблюдател е много важна стъпка. Но за да я направим не се изисква провеждането на референдум, добавя президентът.

Моето категорично мнение, заяви молдовският държавен глава е, че най-правилното за нашата страна е да станем редовни членове на Евразийския съюз. Но преди да направим такава изключително важна стъпка със стратегическо значение за страната, ние ще организираме референдум. И народът ще каже дали иска Молдова да стане член на Евразийския икономически съюз.

От казаното дотук, всеки може и с просто око да види огромната разлика в стила на управление, който е възприело правителството на Молдова и стила на управление, който налага днешното правителство на Борисов и ГЕРБ. Докато в Молдова държавното ръководство не си и помисля да предприеме някоя важна за страната стъпка без допитване до народа, то в България е точно обратното.

Борисов обяви в САЩ, че българите са „лош човешки материал“, а тук, в България каза, че сме „прости“ и като няма работа, трябва да идем да копаме картофи.

За разните му референдуми, Борисов изобщо не иска и да си помисли. Защото един референдум „За или Против членството в ЕС“ би разкрил истинските желания и настроения на хората в България. А те са категорично против членство в Евросъюза и НАТО.

Да не говорим, че такъв референдум трябва задължително да се проведе, защото никой не ни е питал, когато разни звани и незвани управници ни вкарваха в ЕС и НАТО. Само „разбрахме“, че членството в ЕС и НАТО било „задължително“, та затова и ние сме били приети в тези структури.

Ето това е нашенската „демокрация“. Това е и прехвалената „демокрация“ на Евросъюза. Пък после чиновниците в Брюксел се чудят защо толкова много държави искат да избягат от ЕС.

Ако продължава така, скоро ЕС ще се разпадне, както предрече президентът Румен Радев. Защото липсата на свобода е тирания. И робство.

Автор Иво Македонски,   Skandalno.net

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!