Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плащаме 300 000 заради циркаджийска акция на Цветанов...

Прокуратурата да плати 300 000 лева на съдия Петър Сантиров, постанови Софийският градски съд (СГС), съобщи "Правен свят".
Обезщетението е заради претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение по делото за подкуп, по което той беше оправдан на три инстанции заедно с бившия военен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.
След като бе окончателно оправдан по шумното дело за подкуп, Сантиров заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Процедурата бе образувана през 2016 година и искът му беше за 500 000 лева.
Отделно, той води дело и срещу бившия следовател Петьо Петров, който пък беше основен свидетел на държавното обвинение по делото за подкуп. Сантиров иска от Петров 100 000 лева, но делото още не е приключило на първа инстанция, като СГС предложи на двамата да се спогодят.
Припомняме, в началото на 2015 г. Върховният касационен съд (ВКС) оправда окончателно тримата подсъдими по делото за корупция, в което те бяха и зрелищно арестувани на 1 април 2010 г. Според решението на ВКС, делото е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Освен рекордното обезщетение за неимуществени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сантиров и почти 40 000 лева за имуществени вреди. Те са разликата между платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отстранен от длъжност, докато е водено делото срещу него и брутното трудово възнаграждение, което би получил като съдия в СГС за същия период. Прокуратурата трябва да плати и над 7700 лева на Сантиров за адвокатско възнаграждение.
Решението на съдия Невена Чеуз от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Другият зрелищно арестуван и също обвинен по това дело - бившият военен министър Николай Цонев също заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).
В началото на 2017 година на първа инстанция градският съд му присъди обезщетение от 50 000 лева за претърпени неимуществени вреди и още 8400 лева за имуществени.
Третият задържан по скандалното дело - Тенчо Попов заведе дело в Страсбург. Заради бруталния арест на бившия главен секретар на Финансовото министерство Тенчо Попов България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да му плати обезщетение от 14 000 евро.

Източник: Нюз.бг

http://www.gudelnews.com/2017/07/300-000.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!