Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лиляна Павлова: Няма да ни отнемат председателството! Това е спекулация и фалшива новина! – "Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова..."

Фалшива новина и спекулация. Така министърът по подготовката на българското председателство Лиляна Павлова нарече информациите, че важните заседания по време на българското председателство ще бъдат проведени не в София, а в Брюксел.

На специална пресконференция в Министерския съвет тя категорично отрече тези фалшиви новини. Павлова подчерта, че по време на българското председателство ще бъдат проведени 32 срещи на високо ниво и 205 заседания на експертно ниво.

„Категорично не е вярно, че ще ни отнемат българското председателство. Такъв проблем няма, такава хипотеза няма. До 2030 г. е определено коя държава председателства.

Единственият шанс за промяна в този план е случай като Брекзит, излизане на държава от ЕС“, каза тя. И добави с категоричен тон: „Това са спекулации, това е омаскаряване!“

Готови сме напълно да поемем нашето ротационно председателство, каза министър Павлова.

Още през 1999 г. в Хелзинки е прието как се провежда едно председателството. До ден днешен това е редът, по който се провеждат всички съвети, обясни Лиляна Павлова.

Тя информира, че в София по време на българското председателство ще бъдат проведени 32 срещи на високо ниво и 12 неформални съвети на министрите. Един съвет – ЕС – Западни Балкани на ниво държавни глави, срещата ЕС – Азия – формат министри на финансите и формат министри на културата.

Правителството обсъди и прие три приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС - консенсус, кохезия и конкурентноспособност. Министър Лиляна Павлова слезе при медиите, за да информира точно за това.

Приетата от правителството програма тя лично ще представи на Народното събрание за обсъждане, обяви Павлова. С документа ще бъде запознат и президентът. „Ще направим широко обсъждане и в центъра и по региони. Всеки един от министрите също има ангажимент да проведе обществени обсъждания по направления. В края на годината ще се обобщи резултатът от тези обществени обсъждания. Тогава – през декември, ще знаем на какъв етап са различните теми от края на естонското председателство. Така ще знаем на какъв етап поемаме различните досиета“, информира медиите тя.

"Тези послания са така наречените трите къта. Консенсусът включва търсене на подкрепа за развитие на Западните балкани и темата за ефективно правосъдие. Кохезията включва сближаванета, тук е темата за културата като европейска ценност, конкурентноспособността включва дигитализацията", обясни Павлова.

http://epicenter.bg/article/Lilyana-Pavlova--Nyama-da-ni-otnemat-predsedatelstvoto--Tova-e-spekulatsiya-i-falshiva-novina-/131890/2/48

Велислава Кръстева: Кой взе решението българското европредседателство да се провежда в Брюксел?

Нов развой доби казусът "НДК и българското европредседателство". Оказа се, че българските власти са решили по-голямата част от събитията, свързани с европредседателството ни, да бъдат в Брюксел и Страсбург.

"Някой е взел решение българското председателство на Съвета на ЕС да се провежда основно в Брюксел. Това е голямата новина, която научихме от Лиляна Павлова при изслушването ѝ в анкетната комисия за НДК". Това съобщи депутатът от ДПС Велислава Кръстева по НТВ.

"Никой не знае кой и кога е взел това решение", възмути се Кръстева. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков се опита да замаже скандала и заяви, че така излизало по-евтино на държавата. Биков поясни, че депутатът от БСП Румен Гечев, вицепремиер на кабинета "Виденов" е родил лично "новината", че председателството ни на ЕС може да бъде отнето. Която не е вярна, разбира се.

Преди две седмици Епицентър.бг първи съобщи, че заради корупционния скандал с НДК голяма част от европейските лидери, политици и министър-председатели са предупредили българските власти, че няма да присъстват в зала, която би накърнила обществения им имидж. Тогава пред медията ни министър Лиляна Павлова посочи, че от 2200 събития, които се подготвят за европредседателството ни, около 1500 ще бъдат в Брюксел и Страсбург, близо 500 в НДК и останалите 200-300 в резиденция "Бояна", в други големи зали и хотели.

Велислава Кръстева подчерта пред Нова тв: "Случилото се с НДК е голямо мазно петно върху България. Казусът НДК отправи грозно послание към ЕС, грозно послание за корупция към Брюксел. Има съмнения, че 17-те млн. лв. са били използвани по усмотрение на Боршош".

Според народния представител от БСП Атанас Костадинов НДК е Национален дворец на хаоса. "От 2015-16 г. се изискваше информация, но никой не я давал", каза още той.

http://epicenter.bg/article/Velislava-Krasteva--Koy-vze-reshenieto-balgarskoto-evropredsedatelstvo-da-se-provezhda-v-Bryuksel-/131882/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!