Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва на път да изгони 30 дипломати на САЩ

Москва може да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка срещу конфискуването на руска дипломатическа собственост в САЩ. Това съобщи вестник „Известия“, позовавайки се на източници в руското Министерство на външните работи. Предвижда се също арест на обекти, американска собственост в Русия, предава БГНЕС.

Руската страна е принудена да отиде на такива мерки заради решението на Вашингтон да не връща собствеността на руското посолство, което е под арест от миналия декември. Вашингон арестува тази собтвеност миналата година по подозрения, че Русия е извършвала хакерски атаки срещу американски институции.

Този въпрос не беше решен и на срещата между президентите Путин и Тръмп в Хамбург. На срещата САЩ не представиха план за регулиране на дипломатическата криза.

Според източника, решението на САЩ принуждава Русия да отговори реципрочно – да върне около 30 американски дипломати, работещи в Русия, и да въведе ответни санкции спрямо американската собственост в Русия. Москва не би искала да предприема подобни мерки, но и не може да остави без отговор неприятелските действия на Вашингтон, отбеляза още източникът.

„Има предварителна договореност за среща между зам-министъра на външните работи Сергей Рябков и първия зам-държавен секретар Томас Шенън. Ако компромис не бъде постигат и на нея, ще ни се наложи да отидем на подобни мерки“, каза източникът.

В Москва разбират, че кризата е оставена в наследство от администрацията на предишния президент Обама, но и Доналд Тръмп не направи необходимото за нейното регулиране.

http://epicenter.bg/article/Moskva-na-pat-da-izgoni-30-diplomati-na-SASht-/131860/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!