Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Асеновград зове за паралелни протести в цялата страна срещу циганските безчинства

Организаторите на протестите в Асеновград, започнали 2 дни след побоя на 26 юни над деца спортисти, треньори и родители от местния клуб по кану-каяк „Асеновец” , призовават своите съмишленици и симпатизанти да излизат на паралелни мирни шествия във всички български градове и надигнат своя глас срещу циганските безчинства у нас, пише "Труд".

Само през последната седмица жертви на отмъстителни роми станаха двама младежи в Смолян и Бяла, което за пореден път тезата на станимаклии за неспособността на държавата да се грижи за поданиците си, да налага адекватни наказания на престъпниците и да всява респект сред хората, опасни за обществото, както и да създаде чувство за сигурност сред останалите и да работи за мирното съвместно съществуване на различните етноси чрез налагане и гарантиране на равните им права и задължения, се казва в декларация на организаторите на протестите в града под Асеновата крепост.

Те не излязоха на мирно шествие в събота, но не скриха очакванията си, че протестът им в неделя вечер ще е дори по-масов от онзи от 2 юли, когато над 5000 души надигнаха глас срещу нарастващото насилие у нас срещу деца, възрастни хора, лекари, учители и мирни граждани.

„Надяваме се на подкрепа чрез паралелни протести от всички градове в България! Ако не можете да се включите физически, споделете снимката-символ на протеста ни – „Аз съм Асеновград!”. Крайно време е да започнем да заставаме един до друг, когато държавата не си е на мястото!”, призоваха още веднъж във Фейсбук организаторите на протестите в Асеновград часове преди да се съберат за поредна вечер пред паметника на цар Иван Асен Втори.

В петък подписка с над 10 000 парафа на асеновградчани пък бе връчена от Иван и Гергана Георгиеви в Народното събрание на депутата Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на Обединените патриоти. Исканията на пострадалите и обществеността в Асеновград е за справедливо и бързо възмездие за всички виновни за побоя над децата и треньорите, подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора“, както и хората с тежки криминални присъди да не бъдат освобождавани предсрочно и всички да са равни пред законите на България.

Родителите на пострадалите деца са категорични, че няма да отстъпят от исканията си, обявиха, че техният протест не е етнически, а граждански, и се разграничиха от всякакви прояви на агресия и нерегламентирана агитация.

Протестиращите декларираха, че ще представят конкретни искания на отговорните институции и ще им дадат време да покажат, че работят в полза на гражданите. Сред исканията са по-сериозно полицейско присъствие в Асеновград и други проблемни райони в страната, реална интеграция на ромите, а не такава само на книга, ново преброяване на пребиваващите в циганските гета, криминализиране на феномена „деца раждат деца” и регулиране на раждаемостта във въпросното етническо малцинство, където децата на практика са захвърлени на произвола на съдбата и се ползват предимно за източване на и без това слабата ни социална система.

Инициативен комитет на живеещите в циганската махала „Лозница” пък излезе със специално обръщение към кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, общинските съветници и съгражданите, с което призова за задружно и мирно съвместно съжителство. В него ромите благодарят на депутата от ГЕРБ и бивш кмет на града д-р Христо Грудев за ценните съвети и наставления, благодарение на които са запазили спокойствие и спазили гражданския мир, на главния секретар на МВР и на шефа на Областната дирекция на МВР, както и на всички полицаи и жандармеристи за „тяхната решимост и смелост, които останаха до края на размириците”.

„Досега не сме изпадали в подобна ситуация. България е и наша родина и ние я обичаме, както я обичат всички наши сънародници. Обичаме природата и историята”, се казва още в декларацията на Инициативния комитет от „Лозница”, където през двете седмици на протестите имало не само стресирани жени, деца и по-възрастни хора, но и припаднали от страх роми.

Кметът д-р Емил Караиванов пък съобщи, че инициативата му Асеновград да стане домакин на национална кръгла маса за ефективни мерки за реална етническа интеграция е срещнала одобрение от правителството, всички парламентарни партии, националния омбудсман Мая Манолова и Националното сдружение на общините. „Нека бъдем разумни, когато залогът е Асеновград и направим всичко възможно да има промяна и градът ни да не бъде арена на междуетническа омраза и страхове!”, призова кметът д-р Караиванов.

http://epicenter.bg/article/Asenovgrad-zove-za-paralelni-protesti-v-tsyalata-strana-sreshtu-tsiganskite-bezchinstva-/131726/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!