Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Два милиона скандират в Истанбул: "Долу диктатурата на Ердоган!"

„Походът на справедливостта“ е първата стъпка към възраждане на страната, заяви лидерът на Народнорепубликанската партия на грандиозен митинг

„Походът на справедливостта“ е първата стъпка към възраждане на страната, заяви опозиционният турски лидер Кемал Кълъчдароглу, предава Hurriet, цитиран от "Фокус". „Този поход не свършва тук, това е само началото“, каза той, обръщайки се към стотиците хиляди демонстранти присъстващи на най-голямото опозиционно събиране в историята на страната.

Масовият протест бе подкрепен от докладчика на ЕС за Туриця Кати Пири, която го нарече исторически заради "участието на почти 2 милиона души, които защитават справедливостта".

Описвайки причината за похода, Кълъчдароглу заяви, че прави това заради „липсващото правосъдие“, както и многото затворени журналисти и държавни служители, уволнени заради извънредното положение.

Председателят на Народнорепубликанската партия обеща да „донесе справедливост на страната“, заявявайки, че в момента Турция живее в „диктаторска ера“.

Той призова за силен Конституционен съд, който да не „получава инструкции от президентски дворец“.

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция се обърна към огромна тълпа по време на кулминацията на продължилия месец „Поход на справедливостта“, предава Middle East Eye. Опозиционният водач Кемал Кълъчдароглу обеща да донесе демокрация на страната.

„Със сигурност ще донесем първокласна демокрация на тази страна. Всеки ще има възможност да се изрази“, добави лидерът на Народнорепубликанската партия.

Поддръжниците на Кълъчдароглу сравниха едномесечния му поход с известния „Солен марш“ на Махатма Ганди през 1930 година.

Към протеста се присъедини и Народната демократическа партия, както и много профсъюзи, като Конфедерацията на прогресивните синдикати в Турция и Конфедерацията на профсъюзите от публичния сектор.

На протеста има само турски национални флагове, плакати с надписи "Справедливост" и портрети на Мустафа Кеал Ататюрк, основателя на модерна и светска Турция.

Турското правителство порица мероприятието, заявявайки, че политическите въпроси трябва да се решават в парламента, а не на улицата.

Кемал Кълъчдароглу предяви списък с искания към правителството по време на речта си. Едно от най-важните му искания, е премахването на извънредното положение, което продължава почти една година.

Той също така, пожела да се освободят всички затворени журналисти, гаранции за свободата на словото, продължаване на борбата срещу организацията на Гюлен, защита на парламентаризма в противовес на авторитарното управление, както и равенство между двата пола.

http://epicenter.bg/article/Dva-miliona-skandirat-v-Istanbul---quot-Dolu-diktaturata-na-Erdogan-quot--/131731/7/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!