Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Платихме 2 млрд.дълг от Борисов 2, от тях 80 млн. лихва, че ги държахме в резерва – Губим още 350 млн. европари с "голяма вероятност", обяви МОН

Министерството на финансите (МФ) е наредило плащане на 990.375 млн. евро в полза на държателите на петгодишни еврооблигации на България с падеж 9 юли 2017 г. Това стана ясно от прессъобщение на МФ.

В сумата са включени главница в размер 950 млн. евро, както и последния дължим лихвен купон в размер на 40.375 млн. евро. Тези 80 млн. лв. ги плащаме за пари, които стояха неизползвани в резерва.

Средствата, с които се изплаща дълга са отново заемни. Те са набрани през март 2016 г. на международните пазари чрез двоен транш облигации на стойност 1.994 млрд. евро по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари. Сумата е разпределена така: 7-годишни облигации на стойност 1.144 млрд. евро при лихвен купон от 1.875 % и 12-годишни облигации на стойност 850 млн. евро при лихвен купон от 3%. С част от постъпленията вече се погаси дълг в обращение през миналата година.

Другата част беше предвидена да се използва за подкрепа на банковата система. След провеждането на стрес тестовете от август 2016 г. не се наложи капитализиране на банки с държавни средства за момента. Така сумата остана като наличност към края на 2016 г. за покриване на падежа по еврооблигациите на 9 юли 2017 г.

http://19min.bg/news/8/90638.html#90638

Губим 350 млн. европари с "голяма вероятност", обяви МОН

Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че има "голяма вероятност" за загуба на част от еврофондовете за наука. Става въпрос за част от общо 350 млн. лева по първа ос на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

Условието на Брюксел е до края на 2018 г., т.е. за оставащите година и половина, да бъдат усвоени поне 30% от средствата, или над 100 млн. лв., които Европейската комисия (ЕК) да осребри. Това значи, че ако до края на следващата година не бъдат подадени в ЕК фактурите за тези разходи, те ще останат за сметка на националния бюджет. Към момента обаче не е започнало оценяването на подадените 44 проекта за финансиране по тази ос от програмата заради обжалвания на процедурата за избор на международни оценители.

Първата процедура бе прекратена през февруари т.г. от служебния образователен министър проф. Николай Денков с мотив, че кандидатите не са представили цялата изисквана информация за научната експертиза на предложения екип от оценители. Тогава стартира нова процедура - този път за избор на индивидуални оценители, като целта бе до началото на юни т.г. да бъдат сключени договори, за да се спази графикът с оценяването, да се изберат проекти за финансиране, да се започне тяхното изпълнение и да не се стига до загуба на средства. Решението за прекратяване на първата процедура обаче бе обжалвано от един от участниците - италианската фирма "Прогетти плант", която е получила най-много точки в конкурса, а на 22 юни Върховният административен съд е постановил, че поръчката трябва да бъде възложена на фирмата, тъй като конкурсът е бил прекратен неправомерно.

http://19min.bg/news/8/90635.html#90635

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!